english

Een duurzame jaarwisseling vier je zo

Oud en nieuw vieren we dit jaar helaas met minder mensen dan normaal. Toch kunnen we er het beste van proberen te maken. Zeker met deze 3 tips voor een duurzaam begin van het nieuwe jaar!

1. Kies voor een lokale of vegan champagne

Champagne, een feestelijk en onmisbaar oud en nieuw drankje! Maar kies dit jaar eens voor een lokale variant. Een fles wijn of bubbels uit de buurt is duurzamer dan een soort die helemaal uit het zuidelijkste puntje van Spanje moet komen. Op de website over Nederlandse streekwijnen zie je per regio de lokale wijnsoorten en bubbels.

Je kan ook kiezen voor een biologische versie. Dat betekent overigens niet altijd dat de soort ook duurzaam is. Bij het champagnemerk Pommery is dat wel het geval. Tijdens de productie wordt er rekening gehouden met het klimaat. Zo is de fles zelf gemaakt van duurzame materialen.

En wist jij dat veel wijnen en champagnes niet vegan zijn? Tijdens het productieproces worden vaak dierlijke eiwitten gebruikt. Hier vind je een lijst met de beste vegan wijnen en champagnes. Dan weet je zeker dat je diervrij en zonder schuldgevoel kan proosten op het nieuwe jaar!

2. Bak zelf (vegan) oliebollen

Ga je zelf oliebollen bakken? Dan heb je gelijk al de meest lokale oliebol die je maar kan hebben. Maar waar moet je op letten als je een echt duurzame oliebol wil? Bij veel kant-en-klare bakmixen moet je namelijk ei en melk toevoegen. Kies voor een vegan recept, bijvoorbeeld deze van Proveg.

De meeste oliebollenkramen verkopen trouwens gewoon plantaardige oliebollen. Dus ben je echt niet van het bakken, dan is je lokale oliebollenkraam ook nog een optie. Wel even navragen natuurlijk! Of kijk op veganisme.nl, daar zie je welke kramen bij jou in de buurt vegan oliebollen verkopen!

3. Ga Nieuwjaarsvegen

Rode straten zullen er dit jaar minder zijn door het vuurwerkverbod. Dat verbod is eigenlijk een cadeautje, want vuurwerk is enorm schadelijk. Bijvoorbeeld voor dieren en mensen met luchtwegklachten. Toch geldt het verbod niet voor al het vuurwerk en dus kunnen de straten nog steeds rood kleuren. Dus word jij op 1 januari wakker en zie je een rode zee van afval voor je deur? Pak de bezem en help een handje mee om het nieuwe jaar schoon te beginnen! En vergeet de emmer water niet, om niet ontploft vuurwerk onschadelijk te maken.

Meer goede voornemens?

Wil je meer doen in het nieuwe jaar? Kijk dan naar deze 7 goede voornemens voor een duurzaam 2021!

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...