english

Eddy Zoey reikt namens Milieudefensie een nieuwe prijs uit: De Handel Zonder Grenzen-award

De Handel Zonder Grenzen-award is een prestigieuze prijs met een knipoog. In het leven geroepen om de toppers onder de miljardenbedrijven, die winst boven alles plaatsen, en handelsverdragen puur en alleen gebruiken voor eigen gewin, in het zonnetje te zetten.

And the nominees are....

Chevron en Shell weigeren de olie die zij weg laten lekken op te ruimen. Total vertikt het om belasting te betalen. Mijnbouwbedrijf Newmont dumpt toxisch mijnafval in zee en Glencore wordt in verband gebracht met dwang- en kinderarbeid. Dit zijn de 5 genomineerden voor de Handel Zonder Grenzen-award. De komende maand vragen wij mensen te stemmen op het bedrijf waarvan zij vinden dat het uitblinkt in het schenden van mensenrechten, milieuvervuiling en uitbuiting van lokale gemeenschappen. De winnaar ontvangt op 20 juni, uit handen van Eddy Zoëy, de felbegeerde Handel Zonder Grenzen bokaal.

Miljardenclaims

Bovengenoemde bedrijven blinken allemaal uit in het uitputten van de aarde en het uitbuiten van lokale gemeenschappen. Wat ze verder gemeen hebben is dat ze allemaal ISDS gebruiken. Een privé-arbitrage systeem voor investeerders, buiten de normale rechtsorde om. Zo leggen deze bedrijven miljardenclaims bij overheden neer om hun bedrijfsbelangen veilig te stellen. ISDS is vaak onderdeel van handelsverdragen.
Een voorbeeld: Indonesië wilde een nieuwe wet aannemen. Onontgonnen natuurgebieden werden verboden terrein voor vervuilende industrie. Toen Newmont dit hoorde legde ze direct een miljardenclaim neer bij de overheid. Want, dat is niet goed voor Newmonts winst. De Indonesische overheid schrok zo, dat ze de nieuwe wet direct weer introk.

Wij willen betere regels voor multinationals

Met deze verkiezing laat presentator Eddy Zoëy op ludieke wijze zien, dat er betere regels moeten komen voor multinationals, zodat ze aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de schade die ze aanrichten. Met jouw stem laten we niet alleen de bedrijven, maar ook de overheid zien, dat het tijd is dat vervuilende multinationals, die keer op keer mensenrechten schenden, aan banden worden gelegd.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...