Duurzaamheidsfestival Springtij moet fossiele industrie weren

“Er is een stem die geen woorden gebruikt, luister” - dat is het thema van Springtij 2021. Het jaarlijkse duurzaamheidsfestival op Terschelling wil dit jaar “luisteren naar stemmen die niet gehoord worden.” Een goed moment om ook eens kritisch te kijken naar de stemmen waar nu wél naar wordt geluisterd, te dominante en misleidende stemmen. Stemmen die op Springtij het podium krijgen dat ze níet verdienen. Als winnaars van de, op Springtij uitgereikte, Wubbo Ockelsprijzen roepen we het festival op om de partnerschappen met de fossiele industrie en diens lobbyisten te verbreken. Deze partijen zouden niet meer welkom moeten zijn op een festival over duurzaamheid.

Klimaatcrisis

De urgentie van de klimaatcrisis wordt met de dag zichtbaarder en heftiger. Bovendien is het inmiddels overduidelijk wat de grootste oorzaak is van de klimaatcrisis waar we middenin zitten: fossiele brandstoffen. Dat is de bron van 86% van de CO2-uitstoot de afgelopen 10 jaar, aldus het klimaatpanel van de VN. Terwijl mensen over de hele wereld hun huizen moeten verlaten, oogsten zien mislukken, jongeren in onzekerheid blijven en de Waddenzee langzaam verdrinkt, pompen olie- en gasbedrijven door alsof er niks aan de hand is. Tegelijkertijd presenteren ze zich als partners van de transitie en proberen ze strikte regelgeving te voorkomen. Springtij leent zijn podium en bereik voor dat smerige kunstje.

vangogh.jpg

Fossiele bedrijven kopen groen imago

Springtij zet zichzelf neer als “de meest prominente en invloedrijke ontmoetingsplaats voor iedereen die zich inzet voor een duurzame toekomst van Nederland.” Ieder jaar lukt het om een invloedrijke groep bij elkaar te brengen om het over de uitdagingen van de duurzame transitie te hebben. Dat weten de olie- en gasbedrijven en hun lobby-organisaties ook. Door het partnerschap van bijvoorbeeld gas- en oliebelangenvereniging NOGEPA en andere overwegend fossiele partijen, kunnen die bedrijven zich profileren als partijen die voor duurzaamheid staan. Zo kopen ze een groen imago, wordt er wat af gelobbyd bij de aanwezige beleidsmakers en gaan ze ondertussen door met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en het vertragen van de duurzame transitie. Is dat de rol die Springtij wil spelen?

Deze partnerschappen zijn nog pijnlijker omdat Springtij op het prachtige eiland Terschelling plaatsvindt. Middenin het Waddengebied, Nederlands grootste natuurgebied en Unesco Werelderfgoed. Waar de NAM net goedkeuring heeft gekregen van minister Blok om een nieuw gasveld aan te boren. Dat is niet te verenigen met het 1,5 graden-klimaatdoel. Het is dus op geen enkele manier uit te leggen dat Springtij zich laat sponsoren door fossiele industrie.

laurienine.jpeg

Laat je niet sponsoren door de fossiele industrie

Dit jaar zijn wij nog aanwezig op het eiland om de prijzen in ontvangst te nemen. Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om duidelijk te maken dat een duurzaamheidsfestival dat zich laat sponsoren door partners die overal ter wereld naar olie en gas blijven boren, geen duurzaam festival is. Het is nu erop of eronder voor het klimaat. En dus is het tijd voor Springtij om te luisteren naar de stemmen van de toekomst, zonder fossiele brandstoffen.

Wij roepen Springtij op om:

  1. Zich vandaag nog uit te spreken tegen de gasboringen onder de Waddenzee.
  2. En nog voor het einde van deze editie alle banden met de fossiele industrie, haar investeerders en haar belangenvertegenwoordigers te breken.

We vertrouwen erop dat de organisatie van Springtij de juiste keuze maakt. Doet ze dat niet, dan zet de organisatie zichzelf buitenspel. Het is zij eruit, of ondergetekenden eruit.

Nine de Pater - Milieudefensie
Laurie van der Burg - Oil Change International (Winnaars Wubbo Ockels Nova Zembla prijs 2021)
Marjan Minnesma - directeur van Urgenda (Winnaar van de Wubbo Ockels Brandaris prijs 2021)

Deze oproep wordt onderschreven door:

Andy van den Dobbelsteen - prof Climate Design & Sustainability
Annemarie van de Pas - Natuur en Milieufederaties
Daniëlle Hirsch - directeur van Both ENDS
Derk Loorbach - directeur van Drift
Donald Pols - directeur van Milieudefensie
Eva Rovers - schrijver / Bureau Burgerberaad
Femke Sleegers - Social Tipping Point Coalitie/ Reclame Fossielvrij
Kadir van Lohuizen - Fotojournalist
Frank Petersen - Waddenvereniging
Jojo Mehta - Stop Ecocide International
Kees Klomp - lector Hogeschool van Rotterdam
Klaas van Egmond - Hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid
Liset Meddens - Fossielvrij NL
Martijntje Smits - techniekfilosoof
Maurits Groen - duurzaam ondernemer
Nynke Laverman - singer/songwriter
Natacha van den Berg
Lynn Zebeda - oprichter dr. Monk
Pippi van Ommen - Extinction Rebellion
Pieter Pauw - Frankfurt School of Finance and Management
Ralien Bekkers - bestuurslid Urgenda
Reint Jan Renes - Lector Psychologie voor een Duurzame Stad (HvA)
Rene Didde - Wetenschapsjournalist / auteur
Roos Vonk - hoogleraar sociale psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen)
Suzanne Kröger - voormalig GL Kamerlid
Werner Schouten - Voorzitter Jonge Klimaatbeweging

>Bel Milieudefensie Persvoorlichting voor de meest actuele lijst van ondertekenaars.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...