english

Tips voor een duurzaam dagje uit in Nederland

Naar de andere kant van de wereld vliegen om je daar te vermaken is erg vervuilend. En nergens voor nodig. Daarom heb ik 5 leuke dagjes uit in Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

Laat zien dat jij ook kiest voor een duurzaam dagje uit. Zo stimuleren we de Nederlandse economie en vervuilen we het klimaat minder.

Voor een paar tientjes naar een ander land vliegen in de zomer? Heel aantrekkelijk. Helaas heeft vliegen grote nadelen. Meer vliegen zorgt voor meer lawaai, meer vervuiling, meer gezondheidsproblemen en meer klimaatopwarming. En onze overheid ondersteunt luchthavens en luchtvaartmaatschappijen ook nog eens met miljarden euro's. Dat moet snel stoppen. 

Wandelen: unieke tochten die je altijd bij blijven

Wandelen klinkt misschien saai. Maar dat is het niet als je het op een van deze manieren doet: 

Stiltewandelingen: Neem je omgeving helemaal in je op en kom heerlijk tot rust tijdens een stiltewandeling. Stilte in Nederland is uitzonderlijk, maar zo bijzonder om mee te maken.  

Wildplukwandelingen: Zonder dat je het weet wandel je langs allerlei eetbare planten, vruchten, noten en paddenstoelen. Tijdens een wildplukwandeling leer je eetbare planten en kruiden herkennen. Niet alleen lekker, maar het scheelt je ook nog eens geld. 

Wadlopen: Over het wad lopen is een unieke ervaring. Je loopt over slik, zandplaten en mosselbanken die deels onder water liggen. Je kan zelfs van het vaste land naar een van de Waddeneilanden lopen. Al ervaring met wadlopen? Ga dan voor een nachttocht of ruim tijdens de wandeling zwerfvuil op

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Great Unknown (@travelthegreatunknown)

Kanoën: bekijk de stad of de natuur vanaf het water

Het water vervuilen met een motorboot? Niet nodig. Een kano is niet alleen minder vervuilend maar ook stiller en gezonder. Dag coronakilo’s! Neem gelijk ook een schepnetje en emmer mee om afval uit het water te vissen. Mijn tips voor leuke kanoplekken?

  • Giethoorn: anders altijd bedolven onder buitenlandse toeristen
  • Utrecht: kiezen voor de gracht of voor de natuur
  • Biesbosch: varen door de Nederlandse jungle

Planten terrarium: maak je eigen mini-ecosysteem

Slecht weer? Ook thuis kan je er een leuke dag van maken. Maak bijvoorbeeld een kleine groene zelfvoorzienende wereld in een grote fles. Als je het goed doet, hoef je deze planten nooit meer water te geven. Haal een geschikte fles uit een kringloopwinkel en ga langs bij een tuincentrum. Of kijk rond op Marktplaats voor geschikte planten. Bekijk hier hoe je stap voor stap zelf een terrarium kan maken.

planten-terrarium-ecosysteem.jpg

De Nobele Hoeve: bezoek de meest nobele boerderij van Nederland

Op iedere laatste zaterdag van de maand kan je langs bij de Nobele Hoeve in Noord-Brabant. De Nobele Hoeve vangt verwaarloosde en mishandelde dieren op. Maak kennis met Mila en Eefje, twee biggetjes gered van de slacht. Of Timo, een shetlander waar studenten bloed op leerden prikken. Al deze dieren hebben een mooi ‘tweede‘ leven gekregen. Meld je wel even aan bij de Nobele Hoeve.

Blotevoetenpad in Twello: schoenen uit en genieten

Doe je schoenen uit en loop 2,5 kilometer op je blote voeten buiten. Ervaar gras, modder, water, zon en regen zoals je het nooit eerder hebt ervaren. Kinderen kunnen klauteren over boomstammen, in de ondiepe gracht spelen en plonsen van de glijbaan. Ook voor volwassenen is er genoeg te doen. Sluit je ogen op het zintuigenpad of doe yoga in de yogawei. Ben je er klaar voor?

Duurzame feest- en vakantiedagen vieren 

ebook-cover2.png

Ben je benieuwd hoe je feest- en vakantiedagen duurzamer viert? Wij hebben onze beste tips voor dit voorjaar voor je op een rij gezet. Van Eid Al-Fitr tot en met de zomervakantie. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt gratis dit e-book.

 

Afbeelding header: Sebastiaan ter Burg

Noodoproep: geen geld naar grote klimaatvervuilers

De wereld warmt gevaarlijk op. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Wij lieten onderzoeken of 29 grote bedrijven ook meedoen. En wat blijkt: zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Het is tijd om deze bedrijven nú aan te pakken. Doe je mee?

Loading...