Dit was Milieudefensie On Tour: Shell in hoger beroep

Wat een geweldige avond was het afgelopen vrijdag 12 april! 400 mensen waren bij Milieudefensie On Tour over het Shell hoger beroep. Was je erbij? Dan hopen we dat je net zo genoten hebt. Heb je het gemist? We geven je graag een kleine sfeerimpressie.

Bekijk de foto’s

  Presentator Milouska Meulens staat klaar om de catchbox te gooien naar een bezoeker

Onder leiding van presentator Milouska Meulens bekijken we het hoger beroep tegen Shell van vele kanten: van gesprek tot performance. Wat is er allemaal gebeurd tijdens de zittingsdagen? En hoe kan jij een steentje bijdragen aan de missie van Milieudefensie?

Campaigner Nine de Pater en theatermaker Rebekka de Wit in gesprek

Theatermaker Rebekka de Wit (De Zaak Shell) en campaigner Nine de Pater vertellen over de impact van de rechtszaak. Waarom juist Shell? Shell heeft pech dat Roger Cox in Nederland is geboren. De zaak heeft wereldwijd navolging gekregen. 

En dankzij het prijswinnende theaterstuk dat Rebekka over de zaak maakte, werd de impact nog vele malen groter. Haar conclusie? De klimaatcrisis is een verantwoordelijkheidscrisis, want niemand wil hem nemen.

Presentator Milouska Meulens leidt het gesprek tussen Vatan Hüzeir en Mark van Baal

Mark van Baal (Follow This) en onderzoeker Vatan Hüzeir (Changerism, Fossielvrij) analyseren Shell. Vatan: “Eigenlijk is Shell gewoon een marketingbedrijf dat je wijs maakt dat jij moet veranderen.” Shell maakt de consument verslaafd aan olie en gas en laat je denken dat jij moet veranderen in plaats van zijzelf.

Mark: “Wij willen geen olie en gas; wij willen energie en mobiliteit.” Wat Shell eigenlijk zegt: het is onmogelijk om olie en gas te vervangen door schonere energie. Dat is níét waar. Shell en andere vervuilende bedrijven hebben de macht en het kapitaal om vol op de overgang naar duurzame energie in te zetten. Alleen weigeren ze dat. Laat je niet wijs maken dat het jouw schuld is!

Directeur Donald Pols aan het woord

Donald Pols' samenvatting van het pleidooi van Shell in de rechtbank? “Iedereen is verantwoordelijk, behalve Shell, volgens Shell.” Shell kán wel veranderen maar de maatschappelijke druk is niet groot genoeg. We kunnen niet wachten tot de grote vervuilers eindelijk in actie komen.

De klimaatcrisis loopt nu al uit de hand. Vervuilers zijn misschien sterk, met z’n allen zijn wij sterker. Vatan: “Maar je hoeft niet te wachten op de rechter of de overheid, je kan ook zelf actievoeren, of doneren aan Milieudefensie, dat helpt ook.”

Campaigner Nine de Pater en theatermaker Rebekka de Wit doen een terugblik op de zittingsdagen

Klimaatjurist Laura Burgers en campaigner Nine de Pater blikken terug op de zittingsdagen. Een team van 15 man (tegenover 100 mensen die aan de kant van Shell aan de zaak werkten) heeft honderden rapporten doorgeploegd en duizenden pagina's aan bewijs aangeleverd. Tijdens de zittingsdagen lichtten advocaten van beide kanten deze documenten toe.

Milieudefensie heeft Shell wel kunnen verrassen, bijvoorbeeld met hun verzoek aan de rechter specifiek te zijn over wat de 45% CO2-reductie precies moet inhouden. Laura Burgers plaatst deze zaak in een breder perspectief.

Een veelgehoord argument (van onder andere Shell) is dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten. Laura maakt korte metten met dit argument: "De rechter heeft een unieke verantwoordelijkheid (desgevraagd) beleid van bedrijven te toetsen aan wet en regelgeving, en dat is wat hier gebeurt."

Milieudefensie Jong Winnie Oussoren oefent met het publiek voor de Klimaatmars

Wat kan jíj doen om in actie te komen? Voorzitter van Milieudefensie Jong Winnie Oussoren vertelt over de bezoeken van Milieudefensie aan de aandeelhoudersvergaderingen. En oefent alvast voor de Klimaatmars op de Zuidas, die plaatsvindt op vrijdag 31 mei. Op haar verzoek staat iedereen op, maakt een vuist en roept:

"What do we want? Climate justice!
When do we want it? Now!"

Actrice Malou Gorter tijdens haar performance

We hebben de avond afgesloten met een inspirerende monoloog van actrice Malou Gorter. Ze speelt een politicus die ineens tot een ingeving komt dat alleen maar praten en 'inspirerend doen' niet langer zo door kan gaan. Dat het écht anders moet.

Haar boodschap: de klimaatcrisis is eigenlijk een cultuurcrisis en hiermee plaatst ze alles in een breder activistisch perspectief.

Wil je meer van dit?

De uitspraak van het hoger beroep is op dinsdag 12 november 2024. Op deze dag komen we graag bij elkaar tijdens een nieuwe editie van Milieudefensie On Tour. Zodra we meer nieuws hebben, lees je het op onze website.

We kunnen niet wachten!

Foto’s: © Ward Mevis.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...