Dit stel plant tropisch bos en zelfs de dieren zijn terug

Hij was er ziek van. Toen fotojournalist Sebastião Ribeiro Salgado 30 jaar geleden terugkwam op de boerderij van zijn familie in Brazilië vond hij een kaal en dor landschap. Het land wat hij zo goed kende was vroeger een levendig en weelderig tropisch regenwoud. Hoe hebben hij en zijn vrouw dat weten te herstellen?

Luchtfoto

 

Van ontbossing naar herbebossing

Sebastião en zijn vrouw Lélia begonnen in 1998 aan het schijnbaar onmogelijke plan om het hele bos terug te planten. Voor deze herbebossing begonnen ze “Instituto Terra”. In de jaren erna plantten ze langzaam 1754 hectare bos terug. Dat is zo groot als een Nederlands dorp, of ruim 2600 voetbalvelden. Langzaam begon de kale vlakte te veranderen in een tropisch paradijs.

De terugkeer van het tropisch regenwoud

In 20 jaar tijd heeft het stel een heel tropisch bos teruggeplant met 2,7 miljoen bomen. 10x groter dan het stuk waar ze mee begonnen. Het land is nu zelfs een beschermd reservaat met een grote biodiversiteit. Er groeien 293 soorten bomen, er kwetteren 172 soorten vogels, er hangen 33 soorten zoogdieren en 15 soorten reptielen en amfibieën rond. De meeste van hen zijn bedreigde diersoorten. Ook het lokale klimaat en ecosysteem is hersteld. Waterbronnen staan niet langer droog en de temperatuur is een stuk aangenamer geworden.

 

Photo: wandersoncosta_22

Planting Seeds

Photo: treecointxc

Photo: raianesthefane

Klimaatverandering stoppen

CO2 is een van de grote boosdoeners als het gaat om het broeikaseffect. Daar kunnen we wat aan doen:

  • Door te stoppen met het kappen van oerwoud en bos, zoals in het Amazonegebied of Indonesië;
  • Door het ondersteunen van projecten die bos terugplanten;
  • Door te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas.

Foto header: Ricaro Beliel

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...