Hij was er ziek van. Toen fotojournalist Sebastião Ribeiro Salgado 30 jaar geleden terugkwam op de boerderij van zijn familie in Brazilië vond hij een kaal en dor landschap. Het land wat hij zo goed kende was vroeger een levendig en weelderig tropisch regenwoud. Hoe hebben hij en zijn vrouw dat weten te herstellen?
Sebastião en zijn vrouw Lélia begonnen in 1998 aan het schijnbaar onmogelijke plan om het hele bos terug te planten. Voor deze herbebossing begonnen ze “Instituto Terra”. In de jaren erna plantten ze langzaam 1754 hectare bos terug. Dat is zo groot als een Nederlands dorp, of ruim 2600 voetbalvelden. Langzaam begon de kale vlakte te veranderen in een tropisch paradijs.
In 20 jaar tijd heeft het stel een heel tropisch bos teruggeplant met 2,7 miljoen bomen. 10x groter dan het stuk waar ze mee begonnen. Het land is nu zelfs een beschermd reservaat met een grote biodiversiteit. Er groeien 293 soorten bomen, er kwetteren 172 soorten vogels, er hangen 33 soorten zoogdieren en 15 soorten reptielen en amfibieën rond. De meeste van hen zijn bedreigde diersoorten. Ook het lokale klimaat en ecosysteem is hersteld. Waterbronnen staan niet langer droog en de temperatuur is een stuk aangenamer geworden.
CO2 is een van de grote boosdoeners als het gaat om het broeikaseffect. Daar kunnen we wat aan doen:
Foto header: Ricaro Beliel
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?