Dit is wat wij willen bereiken op de klimaattop van Dubai

Op 30 november begint in Dubai de VN-klimaattop van 2023. Wereldleiders maken daar afspraken om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Ook Milieudefensie is aanwezig. Dit is wat we in Dubai willen bereiken.

Elk jaar organiseren de Verenigde Naties een klimaattop. Daar komen bijna alle landen samen om afspraken te maken over het stoppen van gevaarlijke klimaatverandering. Zo werd in 2015 op de klimaattop van Parijs afgesproken dat landen veel minder moeten uitstoten om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Die afspraak staat bekend als het klimaatakkoord van Parijs. Op de klimaattop van Glasgow in 2021 sprak een groep landen af te stoppen met fossiele exportsteun (verzekeringen voor olie- en gasprojecten in het buitenland). Ook Nederland tekende deze verklaring, na publieke druk van onder meer Milieudefensie.

De klimaattop wordt dit jaar gehouden in Dubai, de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten. De conferentie begint op donderdag 30 november en duurt tot en met dinsdag 12 december.

Grote stappen nodig

De strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering gaat nog niet hard genoeg. En dat terwijl we geen tijd te verliezen hebben. Op de klimaattop van Dubai moeten daarom grote stappen worden gezet.

Een belangrijke stap is het uitfaseren of afbouwen van olie, kolen en gas (fossiele brandstoffen). Dat betekent dat we wereldwijd stapsgewijs veel minder gas, olie en kolen gaan gebruiken. Landen moeten daarom ook stoppen met fossiele subsidies. Dat zijn belastingvoordelen, vrijstellingen en investeringen die het klimaat schaden en waar grote vervuilende bedrijven van profiteren.

Stop fossiele subsidies

In Dubai zetten onze mensen dus vooral in op de afbouw van olie, kolen en gas. Daarbij richten we ons op de Nederlandse delegatie. Dat zijn ambtenaren van ministeries. Zij onderhandelen namens Nederland over de eindverklaring van de klimaattop. Wij proberen die tekst zo stevig mogelijk te maken.

We willen dat fossiele subsidies uiterlijk in 2025 zijn afgeschaft. Rijke landen als Nederland moeten voorop lopen en landen in het mondiale Zuiden ondersteunen. Die landen hebben namelijk veel minder geld en worden het hardst geraakt door gevaarlijke klimaatverandering.

Nederland heeft in 2016 beloofd om in 2025 helemaal geen fossiele subsidies meer te verstrekken. Maar onze overheid geeft jaarlijks nog steeds 39,7 tot 46,4 miljard euro aan belastingvoordelen aan vervuilende bedrijven voor de productie en het gebruik van olie, kolen en gas.

Samenwerking met internationale partners

Onze inzet is dat zoveel mogelijk landen meedoen met het afbouwen van fossiele brandstoffen. We werken daarom samen met partnerorganisaties van over de hele wereld. Onder andere van het wereldwijde netwerk van Friends of the Earth International waar Milieudefensie lid van is. Op de klimaattop werken we dus ook volop samen, zodat we meer landen kunnen beïnvloeden.

Samen met andere maatschappelijke organisaties zorgen we in Dubai voor een belangrijk tegengeluid. Op de klimaattop zijn namelijk vooral olie- en gasbedrijven sterk vertegenwoordigd. Zij proberen te voorkomen dat ze door landen worden gedwongen om te verduurzamen. Juist daarom is het belangrijk dat de klimaatbeweging zich laat horen op deze plek waar belangrijke beslissingen worden genomen.

Inheemse groepen en de eerste 'Global Stocktake'
Wij gaan naar Dubai om met Nederlandse ambtenaren te praten over de afbouw van fossiele brandstoffen. Maar op de Klimaattop staan meer belangrijke onderwerpen op het programma. Zo gaat het ook over de rechten van inheemse groepen en klimaatfinanciering voor landen uit het mondiale Zuiden, inclusief een fonds voor herstel en schade. Verder vindt dit jaar voor het eerst de ‘Global Stocktake’ plaats. Daarmee wordt gekeken of de landen voldoende doen om de doelen uit het Parijs-akkoord te halen. En worden, waar nodig, aanvullende afspraken gemaakt om de doelen te halen.

Steun ons werk

Wij kunnen ons belangrijke werk alleen doen dankzij de steun van meer dan 100.000 leden en donateurs. Wil jij ons helpen om dit werk te blijven doen? Word dan nu lid. Dat kan al vanaf € 3 per maand.

Foto bovenaan: António Guterres, secretaris-generaal van de VN, op de Klimaattop van Glasgow in 2021. © Karwai Tang

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...