Dit is waarom Vitol op onze lijst van grote vervuilers staat

Wist je dat Vitol de grootste onafhankelijke oliehandelaar van de wereld is? Toch kent bijna niemand dit grote vervuilende bedrijf. In dit artikel ontdek je wat Vitol doet, met welke schandalen ze te maken hebben en hoe ze gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven onderzoeken. Wat blijkt? De klimaatplannen zijn onvoldoende. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Wat doet Vitol eigenlijk precies?

Vitol is een Nederlands bedrijf dat olie verhandelt en verwerkt. Daarnaast produceert Vitol ook zelf elektriciteit. Het bedrijf is een soort tussenpersoon tussen de producent en verkopers. Vitol is over de hele wereld actief en er werken ongeveer 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van Vitol is gevestigd in Zwitserland.

Het is niet zo gek als je nog nooit eerder van dit bedrijf hebt gehoord. Want Vitol maakt maar weinig informatie openbaar. Ze laten weinig los over wat ze precies doen, hoe het bedrijf in elkaar zit en hoe ze omgaan met mensenrechten en het milieu. Dit is in hun voordeel, want hoe minder bekend ze zijn, hoe beter ze kunnen doorgaan met hun praktijken.  

Hoeveel COstoot Vitol uit?

Vitol koopt en verkoopt per dag maar liefst 8 miljoen vaten ruwe olie, 1500 zwembaden vol. Dat is ongeveer 8% van de olie die wereldwijd wordt gebruik. Ze verschepen de olie over de hele wereld, verwerken de olie in hun eigen raffinaderijen en slaan de olie op in grote silo's om het vervolgens door te verkopen.

Vitol zegt 8,7 megaton CO2 te hebben uitgestoten in 2020. Dat is ongeveer 4,5 keer zoveel als de CO2-uitstoot van alle woningen en gebouwen van heel Den Haag. De uitstoot van Vitol is in het echt nog veel groter, want Vitol zegt zelf niet precies te weten hoeveel CO2 er vrijkomt bij de verbranding van hun producten. Ze hebben die uitstoot dus niet helemaal meegerekend. 

De schandalen van Vitol: van corruptie tot belastingontduiking

Corruptie
Als Vitol in het nieuws komt, is dat meestal niet op een positieve manier. Zo weten we dat Vitol handelt met dictators en landen of bedrijven omkoopt. In augustus 2021 is Vitol verbannen van de Mexicaanse handelsmarkt, omdat het bedrijf is beschuldigd van corruptie in de Verenigde Staten en Mexico. De reden? Vitol had 164 miljoen dollar smeergeld betaald aan Brazilië, Mexico en de VS.

Belastingontduiking
In Nederland heeft Vitol 13 bedrijven. Deze zogeheten brievenbusondernemingen zijn allemaal op één adres ingeschreven. Daardoor kan de winst verdeeld worden en hoeft Vitol minder belasting te betalen. Voor Nederland levert het geen werkgelegenheid op, want deze 'bedrijven' hebben in ons land niet meer dan een brievenbus.

Zware milieuvervuiling in Afrika
Vitol verkoopt in Afrika benzine met een heel hoog gehalte aan giftige stoffen. Hier in Europa zijn er strenge regels over de hoeveelheid giftige stoffen die er in brandstoffen mogen zitten. In Afrika zijn die regels er niet. Daar maakt Vitol misbruik van door chemisch afval te mengen in deze brandstoffen. Op deze manier komen ze makkelijk af van gevaarlijk afval én verdienen er nog geld mee ook. Maar die giftige stoffen verhogen de kans op kanker en zorgen ervoor dat auto’s sneller kapot gaan. 

Een vies luchtje
Alsof dit allemaal niet schokkend genoeg is, heeft Vitol ook nog deals gesloten met: de Joegoslavische oorlogsmisdadiger Zveto Dragovic. In 2007 met de Irakese president Saddam Hoessein en in 2012 met Iran, toen dat verboden was vanwege Europese en Amerikaanse sancties. Kortom: aan Vitol zit een behoorlijk vies luchtje.

De klimaatplannen van Vitol zijn schokkend slecht

Vitol heeft zich voorgenomen om hun impact op het klimaat beter in kaart te brengen en hun CO2-uitstoot te verminderen. Maar hoe ze dit gaan doen? Daar hebben ze nog geen antwoord op, want ze hebben geen concrete plannen met duidelijke doelen of deadlines.

Ze zeggen zelf 1,3 miljard dollar te investeren in duurzame projecten. Dit lijkt veel geld, maar in vergelijking met hun totale omzet van ongeveer 279 miljard dollar in 2021, is dat maar 0,47%. Ook hebben ze tot nu toe nog helemaal geen stappen ondernomen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Vitol doet dus vrijwel niets om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden.

Samen pakken we grote vervuilers zoals Vitol aan

We lieten het klimaatplan van Vitol onderzoeken. Wat blijkt? Het klimaatplan is zwaar onvoldoende. Vitol is de grootste oliehandelaar ter wereld. Ze zijn verantwoordelijk voor veel vervuiling en veroorzaken gevaarlijke klimaatverandering. 

Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Foto: beeld vanboven genomen van opslagsilo's in een haven

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...