english

Dit is waarom PFZW op onze lijst met grote vervuilers staat

Wist je dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) een van de grootste investeerders in fossiele brandstoffen van alle Nederlandse pensioenen is? Lees waarom we PFZW om een klimaatplan hebben gevraagd.

We vroegen 29 grote vervuilers dringend om hun klimaatplan bij ons in te leveren. Dat hebben ze gedaan. Maar zijn hun plannen goed genoeg? We laten ze nu grondig onderzoeken door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Dat kost een hoop geld. Help je mee?

Grote uitstoot door investeringen

De totale uitstoot van de investeringen van PFZW was in 2020 5,5 megaton CO2. Dit is dezelfde hoeveelheid uitstoot als 275.000 Nederlandse huishoudens. Ongeveer evenveel dus als het aantal huishoudens in Den Haag. Dat is ontzettend veel!

Protesten in februari

In februari dit jaar hebben we samen met andere organisaties (zoals Amnesty International, Fossielvrij NL en Greenpeace) 4 dagen geprotesteerd  bij het hoofdkantoor van PFZW. Het pensioenfonds investeerde in begin 2022 namelijk nog steeds in fossiele brandstoffen. Dat kan echt niet! 

Nog 2 jaar investeringen in vervuilende bedrijven

Het pensioenfonds heeft na de protesten gezegd in 2024 te stoppen met investeren in fossiele brandstof bedrijven die niet in lijn handelen met het klimaatakkoord van Parijs. Dat is mooi. Maar het betekent ook dat PFZW nog 2 jaar doorgaat met investeren in vervuiling. Die tijd hebben we niet. Daarom was er op 22 april een demonstratie van Fossielvrij om PFZW te vragen direct en volledig te stoppen met investeren in vervuilende bedrijven.

PFZW investeert indirect in palmolie

Ook investeerde PFZW in 2019 in het bedrijf Bolloré. Dit is een bedrijf dat investeert in een palmoliebedrijf in Kameroen genaamd Socfin. Voor de komst van dit bedrijf konden de boeren in Kameroen prima leven van de opbrengst van hun akkers. Maar het palmoliebedrijf verjaagde mensen van hun land zonder de schade te vergoeden. Sinds de komst van Socfin lijden mensen honger, is er geen werk en worden mensen bedreigd als ze in opstand komen. PFZW weet dit, maar blijft in Bolloré investeren.

De oplossing? Een sterk klimaatplan

PFZW heeft net als de andere 28 bedrijven een klimaatplan bij ons ingeleverd. Maar is het plan goed genoeg? Dit laten we nu onderzoeken. Dat kost een hoop geld. Help je mee? Doneer nu.

 

Foto: protest van Fossielvrij NL bij het hoofdkantoor van PFZW in Zeist. Op een van de protestbordjes staat: "PFZW zeg nee tegen fossiel." Fotograaf: Armelle van Helden. 

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...