Dit is waarom er regels nodig zijn voor grote vervuilers als Shell

Mensen in Nigeria gaan dood door de olievervuiling van Shell. Ze eten, drinken en ademen olie. Dag in, dag uit. En het meest frustrerende: zij kunnen nergens hun recht halen. Lees het verhaal van Papilou. En steun de oproep, zodat er eindelijk regels komen voor vervuilende bedrijven.

Niets houdt vervuilende bedrijven nu tegen. Zij maken winst ten koste van het milieu, mensenrechten, de laatste oerwouden en het klimaat. Het is de hoogste tijd dat ze daarmee stoppen. Daarom is er een wet nodig die zorgt dat Nederlandse bedrijven zich ook in het buitenland netjes gedragen.

Opgroeien in de stank van olie

Papilou (14) groeit op in Ikarama. Een vruchtbaar dorp aan de rand van een rivier in de Nigerdelta in Nigeria. Vroeger had je niet eens een hengel nodig om vis te vangen. Een schepnet was genoeg. Dat is nu wel anders. Door de olie die jarenlang uit Shell's pijpleidingen lekte, groeit er nauwelijks meer iets op de akkers en zijn de vissen uit de rivier verdwenen. 

In 2016 wil het 6 jarige broertje van Papilou naar de andere kant van een olielek om te spelen. Maar het gaat mis. Hij valt in de olie. Zijn ouders proberen hem nog te redden en gaan met hem naar het ziekenhuis, maar het is al te laat. De olie komt uit zijn oren, mond en neus. De dokters kunnen niets meer voor hem doen.

Het broertje van Papilou is niet de eerste die aan de gevolgen van de olievervuiling overlijdt. En hij is ook niet de laatste, als onze overheid geen regels opstelt voor bedrijven als Shell.

balinolie2.JPG

Olievervuiling is doodsoorzaak nummer 1

Papilou verhuist uiteindelijk naar de stad. Omdat de stank niet te harden is. Omdat de akker niets meer opbrengt. Omdat iedereen de hele tijd ziek is. Ziek van de olie. Van de olie in hun eten. Van de olie in hun drinkwater. Van de oliedampen die ze dag en nacht inademen. En helaas is de familie van Papilou niet de enige.

Michael Azabi, hoofdarts medisch centrum Oruma: "Bijna elk sterfgeval in de Nigerdelta is het gevolg van de olievervuiling. Niet alleen omdat mensen letterlijk olie binnenkrijgen, maar ook omdat mensen geen geld meer hebben. Hun akkers brengen niets meer op. Ze hebben zelf nauwelijks iets te eten, en dus ook geen eten meer om te verkopen. Er komen mensen het ziekenhuis binnen met eenvoudig te genezen ziektes. Maar ze kunnen geen medicijnen betalen. Daarom moet ik ze naar huis sturen. Waar ze in stilte overlijden."

Samen lossen we dit op

Het is voor mensen in Nigeria onmogelijk het op te nemen tegen zo'n groot en machtig bedrijf als Shell. Dit kan en mag niet langer zo doorgaan. Waarom moeten bedrijven zich binnen onze eigen landsgrenzen wel netjes gedragen, maar komt datzelfde bedrijf in Nigeria weg met olievervuiling en de dood van miljoenen Nigerianen?

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...