Dit heeft de klimaattop in Bakoe opgeleverd

Met 4 doelen gingen wij naar de klimaattop in Bakoe. Dat de uitkomsten van COP29 teleurstellend zijn, weerhoudt ons er niet van om door te gaan met het aanpakken van grote vervuilers. Dit zijn onze conclusies na de klimaattop.

1. Klimaatplannen volgens het Parijs-akkoord

Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen is het hard nodig dat landen en bedrijven minder broeikasgassen uitstoten. Hun klimaatplannen zijn vaak niet goed genoeg. Toch zijn op de klimaattop besluiten over nieuwe richtlijnen voor deze plannen uitgesteld. Ook is er geen duidelijk plan om te stoppen met fossiele brandstoffen. Terwijl de tijd dringt.

Er is wel hoop: in 2025 moeten landen hun klimaatplannen vernieuwen. Dit is een kans om sterkere en betere doelen te stellen. Het is belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen door klimaatplannen te maken die echt helpen. Daar blijven wij op aandringen. Want bedrijven hebben een zorgplicht voor het klimaat.

2. Laat de vervuiler betalen en stop fossiele subsidies

Grote vervuilers krijgen nog steeds financiële steun voor het gebruik van olie, gas en kolen. Nederland heeft vorig jaar een coalitie van landen opgericht die deze fossiele subsidies willen afbouwen. Dit jaar zouden die landen openheid geven over hoeveel fossiele subsidies ze hebben. En daarna zouden ze plannen maken om deze af te bouwen. Maar slechts 4 van de 13 landen, waaronder Nederland, hebben hun fossiele subsidies in kaart gebracht. Plannen voor het afbouwen zijn er nog niet. Zelfs Nederland toont als oprichter van de coalitie weinig ambitie. Waar wacht Nederland nog op? Het is tijd voor actie!

Positief is dat 3 landen zich tijdens de klimaattop hebben aangesloten bij deze belangrijke internationale coalitie. Dat zijn Colombia, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.

3. Geld voor klimaatschade en een rechtvaardige energietransitie

Landen in het mondiale Zuiden worden nu al hard geraakt door de klimaatcrisis. Voor deze landen is extra financiering van levensbelang. Dat geld hebben ze nodig voor de gevolgen van klimaatschade, het aanpassen aan klimaatverandering en voor de overgang naar een rechtvaardig energiesysteem.

Tijdens de klimaattop is afgesproken dat er vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard euro beschikbaar komt. Dat is veel te weinig. Er is minimaal 1.000 miljard per jaar nodig. "Dit is een belediging van ontwikkelingslanden", zegt Meena Raman van onze Maleisische zusterorganisatie Friends of the Earth Malaysia. "De historisch grootste vervuilers weigeren hun verantwoordelijkheid na te komen en hun schulden in te lossen.”

Daar laten we het niet bij zitten. Op de volgende klimaattop staat het maken van een stappenplan om het bedrag te verhogen op de agenda. Wat ons betreft wordt dan ook afgesproken dat grote vervuilende bedrijven meebetalen.

4. Stop schijnoplossingen

Tijdens de top is een akkoord bereikt over koolstofmarkten. Zo wordt de deur open gezet voor bedrijven om hun uitstoot te compenseren door te handelen in koolstofkredieten. En om in te zetten op onvoldoende bewezen technieken rondom koolstofverwijdering. Dit zijn schijnoplossingen: laat bedrijven investeren in oplossingen die écht hun uitstoot verminderen. Wie ons een beetje kent weet dat wij niet opgeven en door zullen gaan tot alle bedrijven groen zijn.

Hoe nu verder?

Deze klimaattop heeft ons werk nog urgenter gemaakt. Wij blijven positief en zetten vol in op de aanpak van grote vervuilende bedrijven.

Voor de komende jaren hebben we een duidelijk doel. Wij gaan voor internationale regels die bedrijven dwingen om hun uitstoot te verminderen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Samen bouwen we aan een leefbare toekomst voor iedereen zonder vervuiling. Doe je mee?

Kom in actie!

Het klimaat kan op ons rekenen! Zondag 1 december komen we samen in Utrecht om elkaar te vinden, de moed te herpakken en hoop te vinden. Samen staan we op tegen grote vervuilers, samen staan wij op voor het klimaat! Sluit je aan en laat je stem horen. 

Foto bovenaan: Het gebouw in Bakoe waar de klimaattop werd gehouden. © International Renewable Energy Agency

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...