Dit ervaren huiseigenaren als obstakels bij het verduurzamen van hun huis

Huiseigenaren willen best verduurzamen. Maar ze doen het vaak niet omdat er te weinig informatie is en ze het geld er niet voor hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Dit zijn de feiten en de oplossingen.

Dit zijn de obstakels

6 van de 10 huiseigenaren willen verduurzamingsmaatregelen nemen, zoals koken op inductie of zonnepanelen plaatsen. Maar als ze aan de slag willen, lopen ze tegen problemen aan.

42% van de ondervraagden vindt dat ze door de gemeente niet genoeg betrokken worden bij de besluitvorming over de verduurzaming. Ruim de helft (56%) vindt dat ze niet voldoende informatie krijgen over hoe je van het aardgas af kan. En een derde wacht met verduurzamen omdat de plannen van de gemeente onduidelijk zijn.

Ook geld is een obstakel. Een derde geeft aan niet genoeg geld te hebben voor de verduurzaming van hun huis. Voor 60% is een subsidie van 10.000 euro daarom de meest welkome ondersteuning.

Van het totale energieverbruik in Nederland komt ongeveer een derde van woningen en gebouwen. Energiebesparing door isolatie en vermindering van het gebruik van aardgas zijn daarom belangrijke onderdelen van het Klimaatakkoord. Maar het verduurzamen van hun huis is voor huiseigenaren vaak complex en duur.

Dit zijn onze oplossingen

Snelle verduurzaming is wel degelijk mogelijk. Daar ligt een taak voor gemeenten en de landelijke overheid. Met deze 3 maatregelen zetten we grote stappen vooruit:

  1. Actief burgers informeren over de voordelen en de mogelijkheden van isolatie. En zorgen voor advies op maat.
  2. Actief burgers betrekken bij de besluitvorming over de verduurzaming binnen hun gemeente en wijk.
  3. Financiële ondersteuning bieden aan huiseigenaren die de verduurzaming niet kunnen betalen.

Lees het hele onderzoek van I&O Research.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...