Huiseigenaren willen best verduurzamen. Maar ze doen het vaak niet omdat er te weinig informatie is en ze het geld er niet voor hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Dit zijn de feiten en de oplossingen.
6 van de 10 huiseigenaren willen verduurzamingsmaatregelen nemen, zoals koken op inductie of zonnepanelen plaatsen. Maar als ze aan de slag willen, lopen ze tegen problemen aan.
42% van de ondervraagden vindt dat ze door de gemeente niet genoeg betrokken worden bij de besluitvorming over de verduurzaming. Ruim de helft (56%) vindt dat ze niet voldoende informatie krijgen over hoe je van het aardgas af kan. En een derde wacht met verduurzamen omdat de plannen van de gemeente onduidelijk zijn.
Ook geld is een obstakel. Een derde geeft aan niet genoeg geld te hebben voor de verduurzaming van hun huis. Voor 60% is een subsidie van 10.000 euro daarom de meest welkome ondersteuning.
Van het totale energieverbruik in Nederland komt ongeveer een derde van woningen en gebouwen. Energiebesparing door isolatie en vermindering van het gebruik van aardgas zijn daarom belangrijke onderdelen van het Klimaatakkoord. Maar het verduurzamen van hun huis is voor huiseigenaren vaak complex en duur.
Snelle verduurzaming is wel degelijk mogelijk. Daar ligt een taak voor gemeenten en de landelijke overheid. Met deze 3 maatregelen zetten we grote stappen vooruit:
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.