english

Deze machtige lobby houdt groene investeringen tegen

Een machtig leger van lobbyisten is naar Brussel gestuurd door fossiele multinationals, palmolie-industrie en andere zogenaamde "duurzame" bedrijven. Waarom? Zij proberen gaten te schieten in een nieuwe Europese wet. Een wet die ervoor moet zorgen dat groene projecten waar geld naar toe gaat, ook werkelijk groen zijn.

Teken de petitie

Hoe nep groene fondsen geld stelen

Bankiers hebben een geniepige manier gevonden om geld dat is bedoeld voor groene projecten alsnog te gebruiken voor projecten in bijvoorbeeld de gas-, olie- en kolenindustrie. Hoe ze dat doen? Beleggingsfondsen mogen in Europa zelf beslissen welke projecten zij duurzaam noemen. Bankiers maken daar gebruik van en richten zogenaamde "groene beleggingsfondsen" op. Zo sluizen zij geld door naar fossiele projecten die zij zelf een groen label hebben gegeven. Er is een gebrek aan Europese regels en toezicht hierop. En daardoor verdwijnen er nu jaarlijks miljarden euro's in foute projecten die geinvesteerd hadden kunnen worden in echte groene projecten.

Nieuwe wet moet klimaatschadelijke industrie aan banden leggen

De Europese Unie is op dit moment druk aan het onderhandelingen over een nieuwe wet met strengere regels voor deze zogenaamde groene beleggingsfondsen. Ten eerste stelt deze wet de criteria vast waaraan een groene investering moet voldoen. Ten tweede verplicht de wet beleggingsfondsen om bekend te maken hoe groen hun groene beleggingsfondsen echt zijn. Zo moet geld dat bedoeld is voor groene projecten daar ook werkelijk terecht komen, en niet bij nep groene projecten zoals palmolieplantages of gaspijpleidingen.

Hoe de machtige fossiele lobby werkt

De fossiele industrie en andere sectoren hebben een enorme lobbykracht in Brussel. Ze geven miljoenen uit aan lobbyisten die pleiten voor nieuwe gas-projecten, soepele regels voor de olie-industrie en extra regenwoud-verwoestende biobrandstoffen. Hierdoor gaan er jaarlijks nog steeds miljarden euro's naar bedrijven die mensenrechten schenden, olie boren of bos kappen.

Stop de fossiele lobby: teken de petitie

De lobbyisten van de industrie proberen nu met man en macht deze wet tegen te houden. Ze willen de criteria versoepelen en de invoering van de wet uitstellen. Samen met onze Europese zusterorganisaties proberen we dit te voorkomen. We hebben onder andere een gezamenlijke brief opgesteld aan ministers en de Europese Commissie om de lobby de pas af te snijden. Onderteken jij onze brief ook? Hoe meer handtekeningen, hoe meer invloed. Teken hem dus nu!

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...