english

De schadeclaim van Hans de Boer getuigt van ongekende arrogantie

Zondag maakte Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, in Buitenhof (NPO) bekend dat zijn vereniging een schadeclaim indient tegen het kabinet. De samenleving moet rekening houden met 500 miljoen tot 1 miljard, stelde hij, om de schade te compenseren die ondernemers leden als gevolg van de PFAS-normen.

OPINIE (AD regio, 20 november 2019)

De arrogantie is ongehoord. VNO-NCW bewijst haar achterban geen enkele dienst en heeft kennelijk weinig geleerd van de stikstofcrisis die ons land al maanden in de greep heeft. Of van de klimaatcrisis. De rechter heeft via het Urgenda-vonnis de staat veroordeeld wegens grove nalatigheid, met als gevolg dat de overheid nu acuut ingrijpende maatregelen moet nemen om de CO2-uitstoot te reduceren. Maatregelen waar ook het bedrijfsleven niet aan ontkomt. Uit 'voorzorg' en op 'basis van de wet' heeft het kabinet tijdelijke PFAS-normen vastgesteld. Nu wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe landelijke norm. Die wordt in december bekendgemaakt. ‎

VNO-NCW heeft er lak aan en eist dat de PFAS-normen van tafel gaan. De Boer opent zo de aanval op het kabinet én op onze samenleving. Met groot gemak veegt hij het belang van de volksgezondheid van tafel. VNO-NCW bagatelliseert de schade die bedrijven zelf veroorzaken, tot de samenleving en de natuur er ziek van zijn. Waarom een schadevergoeding voor ondernemers? Het bedrijfsleven is zelf verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid giftige stoffen in de grond. Het zou chic zijn als VNO-NCW zijn verantwoordelijkheid neemt.

MARJOLEIN DEMMERS (NATUUR & MILIEU), JORIS THIJSSEN (GREENPEACE), DONALD POLS (MILIEUDEFENSIE) EN MATTHIJS NIJBOER (NATUUR EN MILIEUFEDERATIES)

Volg Donald Pols op twitter

Foto: Flickr/cirkel der natuur

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...