De ING-leeuw veegt poeslief de vloer aan met Milieudefensie, schreef Trouw. Maar volgens Milieudefensie-directeur Donald Pols zijn de argumenten van de bank ronduit lui.
Op Valentijnsdag plofte bij Milieudefensie een brief van ING op de mat. Daarin de reactie op de door ons aangekondigde rechtszaak, die de bank aansprakelijk stelt voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering.
De brief bevat een liefdesverklaring voor een goed klimaatbeleid. Maar ik loop lang genoeg mee om mijn hart niet op hol te laten slaan van mooie woorden.
Banken weten al sinds het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 dat ze geldstromen moeten verleggen om de verdere opwarming van de aarde door uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Ook ING heeft de verantwoordelijkheid daaraan bij te dragen. De bank claimt zijn belangrijkste klanten naar netto-nul uitstoot te brengen in 2050 en zegt van zijn grootste klanten ‘klimaatgegevens in kaart te hebben’.
Maar hoe hard werkt de bank eigenlijk aan emissiereductie bij deze klanten? De realiteit is dat de broeikasgasuitstoot bij de bank vorig jaar nog steeg.
ING claimt dat meer kunnen uitstoten nodig is om groene technieken te financieren. Dit argument zou geloofwaardiger zijn als de bank op dit vlak meer daadkracht had getoond.
Zo gaan nog steeds twee keer zo veel leningen naar fossiele als naar hernieuwbare energie, zoals ING ook vorige week toegaf op Radio 1. Terwijl het Internationaal Energieagentschap juist aangeeft dat een veelvoud aan financiering naar hernieuwbare energie moet.
ING erkent dat geen nieuwe olie- en gasvelden aangeboord mogen worden, maar blijkbaar lukt het haar niet zijn fossiele klanten daarvan te overtuigen. En in plaats van zich harder in te spannen om die klanten in lijn met de klimaatwetenschap te krijgen, valt de bank Milieudefensie aan door te doen alsof wij ING vragen per direct alle fossiele financiering te staken. Dat is een stropopredenering. Er wordt niet echt ingegaan op onze argumentatie en ING gaat voorbij aan de gedetailleerde voorstellen in onze aansprakelijkstelling.
In aanloop naar de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell grossierde ook dat bedrijf in zoetgevooisde praatjes. Trouw schreef terecht dat die in de rechtbank snel ingewisseld werden voor een agressieve verdediging van het eigenbelang.
Wij hopen nog steeds dat ING de klimaatactie neemt die nodig is. Maar we staan klaar om de vloer met ze aan te vegen in de rechtbank, zoals we ook met Shell deden. Mooie praatjes over een schone toekomst zijn niet genoeg. Om een rechtszaak af te wenden moet je uit de luie stoel en aan de slag.
Deze opinie verscheen op 23 februari in Trouw.
Foto bovenaan: 'Een beter milieu begint bij ING' staat op een bordje tijdens de Mars voor Klimaat & Rechtvaardigheid. © Edo Landwehr
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?