De Laatste Aanmoediging werkt! BAM en Stellantis sneller duurzaam

Een prachtige start van het aandeelhoudersseizoen: 2 van de 3 grote vervuilers die wij bezochten, gingen overstag. BAM Groep en Stellantis gaan minstens 45% minder CO2 uitstoten. Zo reageerden zij op de vraag van onze veranderaars.

Dit voorjaar gaan we met honderden veranderaars naar de jaarvergaderingen van grote vervuilers. Om telkens diezelfde vraag te stellen: kiest het bedrijf voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 45% in 2030? Afgelopen week stelden we die vraag aan supermarktconcern Ahold Delhaize, bouwbedrijf BAM en autofabrikant Stellantis.

Ahold Delhaize gaf geen duidelijk antwoord op deze vraag, maar gelukkig lieten de andere 2 bedrijven zien dat het wél kan: zowel BAM als Stellantis beantwoordden de vraag met een volmondig ja. Zij nemen hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van de klimaatcrisis.

"Ik doe dit voor mijn kleinkinderen"

Autofabrikant Stellantis gaat minimaal 45% minder CO2 uitstoten in 2030, in absolute zin, in de hele keten, ten opzichte van 2019. Dat maakte CEO Carlos Tavares bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. “I do not need encouragement, I am doing this for my grandchildren”, benadrukte Tavares, verwijzend naar de klimaatcrisis. “We have a responsibility to solve this.”

BAM! Bouwbedrijf kiest voor duurzaam

Een dag eerder maakte bouwbedrijf BAM tijdens hun jaarvergadering al bekend te voldoen aan onze eis. CEO Ruud Joosten bevestigde minstens 45% minder CO2 te gaan uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019: “We hebben dit percentage genoemd en doen dat niet zomaar. We geloven dat we het kunnen.”

Vorig jaar scoorde BAM nog 'onvoldoende' in de Klimaatcrisis-Index. Als BAM nu de daad bij het woord voegt, zet het bedrijf een grote en belangrijke stap voor het klimaat. We hopen dan samen met het bedrijf een feestje te kunnen vieren.

En nu: de daad bij het woord

Om te zien of de klimaatplannen van BAM en Stellantis ook echt in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs, laten wij de plannen van alle 29 grote bedrijven weer doorrekenen. Het resultaat daarvan wordt gepubliceerd in de nieuwe Klimaatcrisis-Index die dit najaar verschijnt.

Samen zijn we succesvol!

Het seizoen van de aandeelhoudersvergaderingen is nog maar net geopend. Vergaderingen waar wij telkens diezelfde vraag stellen over het verminderen van de CO2-uitstoot. We zijn heel blij dat de eerste grote vervuilers nu al hebben aangekondigd met een goed klimaatplan te komen. Dit bewijst dat onze strategie werkt. En vooral: dat actievoeren zin heeft. Samen zorgen we ervoor dat grote vervuilers van koers veranderen.

#DeLaatsteAanmoediging

Het bezoek aan BAM en Stellantis maakte deel uit van #DeLaatsteAanmoediging. In deze campagne van Milieudefensie, worden CEO’s van grote vervuilende bedrijven aangemoedigd met een klimaatplan te komen dat helpt gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Meer dan 25.000 mensen hebben al een laatste aanmoediging gestuurd aan 29 grote vervuilers.

Foto bovenin: afbeelding uit onze televisiespot, een CEO, gespeeld door een acteur, staat klaar om de jaarvergadering toe te spreken. Wat wordt zijn antwoord op onze vraag?

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...