De klimaatzaak 1 jaar later, waar staan we nu?

Het is alweer een jaar geleden. Toen schreven we geschiedenis door de Klimaatzaak tegen Shell te winnen. Wat is is er in de tussentijd gebeurd? We praten je bij.

Niet alleen Shell

Op 26 mei wonnen we de Klimaatzaak tegen Shell. Voor het eerst in de geschiedenis eiste een rechter dat een bedrijf zich aan het klimaatdoel van Parijs moet houden. In een reactie zei Shell dat het niet eerlijk zou zijn dat alleen Shell zich moet aanpassen. Maar dat argument gaat niet meer op. Inmiddels zijn er vergelijkbare zaken gestart en aangekondigd tegen onder andere Total in Frankrijk, ENI in Italië en de auto-industrie in Duitsland.

Onze advocaat in top 100 invloedrijkste personen

Roger Cox, onze advocaat, werd door Al Gore voorgedragen als een van de 100 meest invloedrijke mensen van het jaar 2021. Time magazine publiceert deze lijst elk jaar. Hij kwam op de lijst terecht. Een enorme eer. Ook omdat Roger zelf eerder werd geïnspireerd door de film van Al Gore, An Inconvenient Truth. Na het zien van die film stortte Roger zich op klimaatrechtszaken.

Foto: advocaat Roger Cox staat voor de rechtbank in Den Haag
Advocaat Roger Cox voor de rechtbank in Den Haag

Shell gaat in hoger beroep

In de zomer van 2021 kondigde Shell aan in hoger beroep te gaan.  Dit zijn de belangrijkste argumenten van Shell:

  • Shell vindt dat het al genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan.
  • Shell vindt dat het nauwelijks invloed heeft op het brandstof gebruik van consumenten.
  • Shell vindt het niet eerlijk dat het als enig bedrijf zijn emissies moet verminderen.

 

Einde tijdperk olie en gas in zicht

De wetenschap zit ondertussen ook niet stil. Het bewijs stapelt zich op dat we hard op weg zijn naar 1,5 graad opwarming. Om dat te voorkomen, zullen we alles uit de kast moeten halen. Nieuw onderzoek laat zien dat we, om onder de 1,5 graad opwarming te blijven, geen nieuwe olie- en gasvelden meer kunnen ontwikkelen. Maar ook 40% van de olie en gas in velden die al klaar zijn voor gebruik (de zogenaamde 'developed reserves') in de grond moet blijven.

Dat betekent dat overheden geen nieuwe vergunningen meer moeten uitgeven voor nieuwe olie- en gasvelden. Maar ook dat een groot aantal bestaande vergunningen moet worden ingetrokken. Dat betekent dus ook dat Shell niet meer op zoek kan gaan naar nieuwe olie- en gasbronnen.

Foto: jonge man in Nigeria met olie op zijn handen die uit pijpleidingen van Shell is gelekt.
Jonge man in Nigeria met olie op zijn handen die uit pijpleidingen van Shell is gelekt.

Shell kondigt nieuwe boringen aan

Shell is, ondanks grote protesten van de lokale bevolking, en het wetenschappelijk bewijs dat dit niet meer kan,van plan om te gaan boren voor de kust van Argentinië, Engeland, Togo, Zuid-Afrika en een heleboel andere plakken. Dit is absoluut niet in lijn met het vonnis. Hieruit blijkt opnieuw dat Shell zich niets aantrekt van het oordeel van de rechter en helemaal niet geeft om klimaatverandering. Shell gaat gewoon door met vervuilen en het in gevaar brengen van mensenlevens.

Foto: mensen in Zuid-Afrika protesteren tegen nieuw project van Shell aan de Wildcoast.
Mensen in Zuid-Afrika protesteren tegen nieuw project van Shell aan de Wildcoast.

We houden de bestuurders persoonlijk verantwoordelijk

Op 25 april 2022 stuurden we een brief naar de bestuursleden van Shell. Onze oproep: voer het vonnis van de rechter uit. Doen ze dit niet dan komt het moment in zicht dat we ze persoonlijk aansprakelijk kunnen stellen. Want uiteindelijk zijn het de bestuursleden die de beslissingen nemen. Steun onze oproep. Stuur de bestuursleden een kaart, met de groetjes uit Argentinië.

Help ons het hoger beroep tegen Shell te winnen

Wij zijn ons aan het voorbereiden op het hoger beroep. Wij betalen deze rechtszaak hoofdzakelijk met donaties van mensen die ons steunen. Wil jij ons nou helpen om nog een keer te winnen van Shell? Help ons dan ook met een gift.

 

Foto bovenaan: Donald Pols, onze directeur, verlaat juichend en lachend de rechtbank na de gewonnen Klimaatzaak. Hij houdt de uitspraak van de rechter boven zijn hoofd.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...