OpinieOlieconcern Shell zit maandag in het openingspanel van de Klimaatdag, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken. Vreemd, vinden tien klimaatgroepen. 'Shell is geen partner, maar dader'. Femke Sleegers, Anneke Wensing, Willemien Op den Orth, Faiza Oulahsen, Liset Meddens, Jesse van Schaik, Linda Moerland en Donald Pols
Opinie (AD, 9 oktober 2020)
Op maandag 12 oktober organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Klimaatdag om Nederland te inspireren voor de energietransitie.
De directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, is uitgenodigd als 'koploper' voor het plenaire openingspanel. Dat is vreemd, want datzelfde Shell staat op nummer negen op de lijst van 's werelds grootste broeikasgasuitstoters. Je zou het niet zeggen als je de verblindend groene beloftes in de marketingcampagnes ziet, maar Shell blijft onverminderd inzetten op de groei van olie en gas. Ondertussen stapelen de rechtszaken zich op: Shell wordt door elf Amerikaanse steden en staten aangeklaagd vanwege moedwillig aanjagen van klimaatontwrichting, voor klimaatontkenning én voor misleiding met marketingcampagnes, zoals Make The Future, hier bekend als Generation Discover.
In nog eens zes landen wordt Shells betrokkenheid bij corruptie, mensenrechtenschendingen en zelfs executies strafrechtelijk onderzocht. In Nederland moet Shell in december aan de rechter uitleggen hoe groei van de olie- en gasproductie te verenigen is met het 1,5 gradendoel van het Klimaatakkoord van Parijs. Het mag duidelijk zijn: Shell is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. Maar zetten we de bril van minister Wiebes op, dan zien we Shell opeens in een ander licht. De oliemultinational en de staat wisselen personeel uit en de overheid geeft Shell graag een streepje voor bij subsidies en belastingvoordelen. De vriendschap gaat terug naar Shells begindagen. Toen had de oliemagnaat het leger nodig om de olievelden in toenmalig Nederlands-Indië leeg te pompen. De afhankelijkheid is inmiddels wederzijds. Een groot deel van de staatskas leunt op olie- en gasinkomsten. Dat uitgerekend Shell de Klimaatdag mag openen, staat symbool voor de invloed die Shell heeft op het ministerie van Economische Zaken. Met Shell op het podium wekt Wiebes de indruk dat hun belangen samengaan met zijn klimaatbeleid.
De minister wil dat wij door zíjn bril naar Shell kijken. Want dan zie je die paar windmolens die Shell in de Noordzee plaatst en niet de wereldwijde groei van olie en gas, die de zeespiegel doet stijgen. En bij mensenrechtenschendingen op het zuidelijk halfrond beslaat Wiebes' bril. Minister, zet hem af en zie Shell voor wat het is: een dader die klimaatontwrichting blijft verergeren.
Zolang u Shell als partner beschouwt, komt de enige échte oplossing niet ter sprake: versneld afbouwen van de onbevattelijk grote productie van 3,7 miljoen vaten olie en gas per dag.
Femke Sleegers, Reclame Fossielvrij; Anneke Wensing, lid van de Klimaatbeweging; Code Rood; Africa Roots Movement; Willemien Op den Orth, Klimaatmoeders; Faiza Oulahsen, Greenpeace; Liset Meddens, Fossielvrij NL; Jesse van Schaik, Fridays For Future Nederland; Linda Moerland, Extinction Rebellion NL en Donald Pols, Milieudefensie.
Foto: Milieudefensie: Alison Dilworth
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?