Het CPB voorspelt tot wel 2 procent economische groei als er een TTIP-verdrag komt. Tegelijkertijd doen ze TTIP-kritisch onderzoek af als 'ideologisch gedreven'. Maar de CPB-analyse is veel te optimistisch en houdt geen rekening met verborgen kosten. Een reactie van TNI en Milieudefensie.
De analyse van het Centraal Planbureau (CPB) is volgens het Transnational Institute (TNI) en Milieudefensie veel te optimistisch, niet gericht op hoe de eventuele winst verdeeld wordt, en houdt geen rekening met verborgen kosten. De organisaties deden de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de effecten van TTIP en komen tot de conclusie dat TTIP voor de Nederlandse bevolking een verwaarloosbaar effect heeft op de portemonnee, banen kost en slecht is voor het Midden- en Kleinbedrijf.
De groei is op zijn hoogst marginaal en komt pas in 2027 op gang. Onafhankelijke wetenschappers spreken van een triviale groei, van maximaal 0,05% per jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor groeiende inkomensongelijkheid door TTIP, mede omdat het verdrag banen gaat kosten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De kans is groot dat de winst in het laatje komt bij de multinationals die nu meeschrijven aan de verdragsteksten. Ondertussen gaat dit ten koste van de bescherming van milieu en volksgezondheid.
Dit zijn de studies waarop TNI en Milieudefensie zich baseren:
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?