In reactie op de brief die Milieudefensie aan 29 grote uitstoters en systeemspelers stuurde, gaf Paul Stamsnijder van Reputatiegroep een slecht advies aan ceo’s. Met reputatiemanagement alleen gaan bedrijven niet aan hun verplichtingen voldoen. Bedrijven en burgers zijn al sinds het begin van de 19de eeuw wettelijk verplicht om waarschijnlijke schade aan anderen te voorkomen. De rechter heeft eerder geoordeeld in de zaak-Shell dat grote uitstoters en systeemspelers een eigen verantwoordelijkheid hierin hebben.
Grote vervuilers zijn dus verplicht hun uitstoot te reduceren. Elk bedrijf moet een klimaatplan maken om de uitstoot zodanig te verminderen dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt. Bedrijven zonder zo’n klimaatplan ontduiken de wettelijke plicht om vermijdbare schade aan derden te voorkomen. Uiteindelijk kan dat leiden tot ingrijpen in de bedrijfsvoering en kan dat ook aansprakelijkheid tot gevolg hebben.
Niet alleen ceo’s, maar elke ondernemingsraad, commissaris of aandeelhouder heeft een eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor financiers en accountants. Ook zij moeten beoordelen of bedrijfsplannen, investeringen en financiële voorzieningen aansluiten bij de klimaatverplichtingen, en dragen een eigen verantwoordelijkheid als deze tekort schieten.
Onze brief is geen startschot van een strijd in Stamsnijder’s mediacratie. Onze boodschap is dat CO2-reductie een plicht is. Falen heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, maar ook voor de aangesproken bedrijven. Onze brief naar de pr-afdeling doorschuiven schiet te kort: het gaat om drastische koerswijzigingen.
Donald Pols is directeur van Milieudefensie. Marty Smits is voorzitter van Milieudefensie.
Volg Donald Pols op twitter
Volg Marty Smits op twitter
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.