Bouwen kan ook zonder cement

Deze zomer werd het Betonakkoord gesloten. Het groots aangekondigde akkoord is bedoeld om de CO2 uitstoot van de sector met 30 procent te verminderen in 2030. Dat lijkt een behoorlijke stap maar er moet binnen de bouwsector veel méér gebeuren om de uitstoot omlaag te krijgen. De oplossing zit hem in anders bouwen. Bouwen kan namelijk ook zónder cement. Huizen en woontorens kunnen ook gebouwd worden van hout en gerecyclede constructiematerialen.


OPINIE (Cobouw, 9 oktober 2018)
 
In Nederland zien we vooral landhuisjes in houtskeletbouw. In landen zoals Canada worden complete appartementengebouwen van hout gemaakt en in Tokyo wordt zelf een 350 meter hoge houten wolkenkrabber ontwikkeld. Onderzoeksbureau W/E berekende dat bouwen met hout ongeveer half zoveel energie kost als bouwen met beton en baksteen. Een goede reden om ook in de bouw om te schakelen naar klimaatbewuste oplossingen. Helaas gebeurt er weinig in de sector. De praktijk is dat de betonmolens overuren maken om jaarlijks 50.000 betonnen huizen te bouwen. Ondertussen draaien houtversnipperaars overuren om bruikbare bomen te versnipperen voor de verbrandingsovens van energiecentrales.

Het klimaatakkoord richt zich alleen op de uitstoot die meetelt in onze nationale klimaatboekhouding. Zo blijft niet alleen de luchtvaart maar ook de cementindustrie buiten beeld, die 8% van de industriële CO2-uitstoot in de EU veroorzaakt. Net als minder vliegen is minder cement gebruiken dus een effectieve methode om het klimaat te sparen. Zelfs als de klimaatwinst niet wordt bijgeschreven in het kasboekje van minister Wiebes.

Buitenland

Sinds de ENCI-groeve bij Maastricht is gesloten, heeft Nederland geen cementproductie meer, maar we zijn wél aanzienlijke hoeveelheden blijven gebruiken. Omdat ons cement nu wordt geproduceerd in het buitenland telt het niet mee in de Nederlandse klimaatboekhouding. In 2017 importeerden we bijna 2 miljard kilo portlandcement en cementgrondstof en zijn daarmee verantwoordelijk voor 1 megaton CO2-uitstoot. Zo komt bij de bouw van een ‘energiezuinig’ nieuwbouwhuis, alsnog 50 ton CO2 vrij. Dat is ruim 20 jaar stoken.

En niet alleen bij nieuwbouw valt winst te behalen. De komende tijd moeten er jaarlijks honderdduizenden huizen worden geïsoleerd zodat ze geschikt worden voor gasloos verwarmen. Dat kan door met gerecyclede of natuurlijke materialen zoals hout te isoleren. Op die manier leggen we CO2 vast in onze woningen. En bij het bouwen van duurzame verwarmingssystemen moeten repareerbaarheid en herbruikbaarheid uitgangspunten zijn.

Ook hier in Nederland moeten bouwbedrijven de stap zetten naar klimaatbewust bouwen. De voorlopers laten zien hoe het kan. Dát het kan is op dit moment te zien in Amsterdam waar de hoogste houten woontoren van Europa wordt gebouwd. Haut gaat verrijzen naast station Amsterdam Amstel.

Nieuwe standaard

Laten we de  bouwhausse en de verduurzamingsslag van de komende jaren aangrijpen om ook de bouw te verduurzamen. Van energie-intensief beton en baksteen naar hout en andere herbruikbare materialen. Het is hoog tijd voor een nieuwe standaard in de bouw. En laten we die standaard gelijk muurvast verankeren in het klimaatakkoord.

Volg campagneleider Evert Hassink ook op Twitter

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...