Het land van Hemsi uit Indonesië wordt brutaalweg ingepikt door een palmoliebedrijf. Maar hij laat het er niet bij zitten en krijgt in 2021 eindelijk een deel van zijn land terug. Daar gaan 15 jaar van ongelooflijk veel moed, doorzettingsvermogen en leed aan vooraf.
Hemsi heeft net als de andere boeren in de omgeving oliepalmen op zijn land staan om zijn gezin mee te onderhouden. Totdat het op 1 na grootste palmoliebedrijf van Indonesië, Astra Agro Lestari, besluit om zijn land met geweld af te pakken. Zijn planten worden uit de grond gerukt en zijn gereedschap kapotgemaakt. 2 andere boeren die hetzelfde overkomt, protesteren en worden gearresteerd. Als Hemsi het voor hen opneemt, wordt hij in de gevangenis gegooid.
Hemsi zoekt en krijgt steun van honderden mensen uit de dorpen en onze zusterorganisatie WALHI. Samen krijgen ze hem uit de gevangenis en brengen zijn zaak naar de rechter en overheid. Tot 2 keer toe krijgt hij een gevangenisstraf van 5 maanden, want de rechter kiest de kant van het palmoliebedrijf. Ondertussen wordt niet alleen Hemsi, maar ook zijn familie bedreigd.
Inmiddels is er ook internationaal aandacht voor Hemsi’s zaak. In 2019 komt hij samen met mensen van WALHI naar Nederland. Samen met Milieudefensie praat hij met Tweede Kamerleden, journalisten, experts en financiers van het palmoliebedrijf, zoals ABN Amro, Robeco en Rabobank.
Dat brengt eindelijk schot in de zaak. Afgelopen jaar krijgt hij via een formele procedure 20 van zijn 50 hectare grond terug. Over de rest moet nog een beslissing genomen worden.
"Ik ben niet bang om te vechten, de strijd eindigt hier niet. Zolang ik nog leef, zal ik blijven vechten tegen onrechtvaardigheid. Ik nodig mijn vrienden uit om te blijven vechten, zodat onze rechten niet willekeurig worden afgenomen door deze bedrijven."
Na al die jaren van onrecht, onzekerheid en bedreigingen gaat Hemsi nog steeds de strijd aan. Dat andere boeren en dorpsgenoten achter hem staan geeft hem kracht. De steun van WALHI en de internationale solidariteit helpt hem enorm. En zet druk op het bedrijf, financiers en de regering, zodat ze luisteren.
Het landjepik van de grote palmoliebedrijven moet stoppen. Gigantische velden met alleen maar oliepalmen gaan ten koste van het oerwoud en bedreigende mensen, dieren en planten die er leven. De winst gaat naar de bedrijven. De oplossing is dat de lokale gemeenschappen zelf hun land en bossen beheren. Onze zusterorganisaties en Milieudefensie zetten zich daar samen voor in. En we ondersteunen activisten als Hemsi.
Nederlandse investeerders, zoals ABN Amro, Robeco en Rabobank, stoppen geld in de palmolie-industrie. Zo dragen zij dus bij aan ontbossing, vervuiling en mensenrechtenschendingen. Samen maken we daar en einde aan. Roep de politiek op om een klimaatplicht voor grote vervuilers in te voeren. Zodat ze actief bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis en dit soort praktijken stoppen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?