english

Bijna 15.000 Brabantse huizen kunnen snel goedkoop van het gas af

Bijna 15.000 huizen kunnen snel goedkoop gasvrij worden in Noord-Brabant. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. De net gekozen gemeenteraden moeten snel deze eerste kansen pakken om de provincie gasvrij te maken. Maar ze moeten wel rekening houden met de financiële risico’s voor hun inwoners. Milieudefensie adviseert inwoners van de provincie om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af vindt het kabinet. Dat is belangrijk voor het klimaat én voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Daarom heeft Milieudefensie de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in heel Nederland laten onderzoeken.

Zon, wind en chemie

“In Breda, Tilburg en Helmond worden al hele wijken verwarmd met andere vormen van energie, maar er zijn nog meer kansen, in Eindhoven, Roosendaal en Oss, bijvoorbeeld”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. “Daar kunnen hele blokken huizen worden verwarmd met bijvoorbeeld restwarmte uit de chemiesector. Of met aardwarmte, warmte uit de diepe aarde, bijvoorbeeld in Den Bosch.” Het gebruik van dit soort overtollige warmte van fabrieken, installaties of aardwarmte is voordelig en hard nodig. “Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit Groningen niet vervangen.”
Volgens Milieudefensie staan in veel gemeenten in Noord-Brabant de plannen voor aardgasvrij wonen nog teveel in de kinderschoenen. Nu de verkiezingen voorbij zijn moeten gemeentebesturen daar echt werk van maken. “Het is belangrijk dat inwoners daar bij betrokken worden”, zegt Evert Hassink: “Zonder hun input en steun gaat het niet lukken.”

Financiële problemen

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat voor de meeste huizen in Noord-Brabant een stuk lastiger en duurder wordt om de gaskraan te sluiten. Zoals in Teteringen in Breda, Doornakkers in Eindhoven en de meeste dorpen. Daar is goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp een optie. Hassink: “Dat kost al snel 18.000 euro per woning.” Hij vraagt daarom aandacht voor mensen met een kleine beurs in slecht geïsoleerde huizen die dat niet kunnen betalen. “Zij mogen niet in financiële problemen komen. Het minste dat gemeenten kunnen doen is hen wijzen op subsidiemogelijkheden en hen tijdig informeren en adviseren op technisch gebied.”

Eerlijk klimaatbeleid

Gemeenten kunnen die financiële problemen niet alleen oplossen. Milieudefensie gaat daarom een stapje verder en pleit in politiek Den Haag voor meer hulp en een eerlijker klimaatbeleid. Er is méér geld nodig voor ondersteuning van huishoudens en grote, vervuilende bedrijven moeten daar aan bijdragen.

Meer lezen

Milieudefensie heeft de kaarten laten maken voor Noord-Brabant, Overijssel, Friesland en Drenthe op basis van het onderzoek Van CV-ketel naar duurzame warmte van onderzoeksbureau Ecorys.

Wie zelf wil zien welke opties dicht bij huis mogelijk zijn kan dat opzoeken op bit.ly/alternatief-aardgas-nl

Van aardwarmte tot warmtenet, het staat allemaal uitgelegd op het ABC voor wonen zonder gas

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...