english

Bijna 11.000 huizen in Overijssel kunnen snel goedkoop van het gas af

Bijna 11.000 huizen kunnen snel goedkoop gasvrij worden in Overijssel. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. De net gekozen gemeenteraden moeten snel deze eerste kansen pakken om de provincie gasvrij te maken. Maar ze moeten wel rekening houden met de financiële risico’s voor hun inwoners. Milieudefensie adviseert inwoners van de provincie om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af vindt het kabinet. Dat is belangrijk voor het klimaat én voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Daarom heeft Milieudefensie de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in heel Nederland laten onderzoeken.

Zon, wind en Akzo

“In de wijk Hart van Zuid in Hengelo is men al aan de slag, maar er zijn nog meer kansen in Hengelo. Net als in Enschede, Zwolle en dorpen als Goor en Ommen”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. “De kansen zitten in het verwarmen van de huizen in hele wijken met bijvoorbeeld de restwarmte van Akzo”, vertelt campagneleider Evert Hassink van Milieudefensie. Het gebruik van dit soort overtollige warmte van fabrieken en installaties, maar ook warmte uit de diepe aarde (aardwarmte) is voordelig en hard nodig. “Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit Groningen niet vervangen.”

Volgens Milieudefensie staan in veel gemeenten in Overijssel de plannen voor aardgasvrij wonen nog teveel in de kinderschoenen. Nu de verkiezingen voorbij zijn moeten gemeentebesturen daar echt werk van maken. “Het is belangrijk dat inwoners daar bij betrokken worden”, zegt Evert Hassink: “Zonder hun input en steun gaat het niet lukken."

Financiële problemen

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat voor de meeste huizen in Overijssel een stuk lastiger en duurder wordt om de gaskraan te sluiten. Zoals in De Hasseler-Es in Hengelo en Aalanden in Zwolle. Hier is goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp een optie. Hassink: “Dat kost al snel 18.000 euro per woning.” Hij vraagt daarom aandacht voor mensen met een kleine beurs in slecht geïsoleerde huizen die dat niet kunnen betalen. “Zij mogen niet in financiële problemen komen. Het minste dat gemeenten kunnen doen is hen wijzen op subsidiemogelijkheden en hen tijdig informeren en adviseren op technisch gebied.”

Eerlijk klimaatbeleid

Gemeenten kunnen die financiële problemen niet alleen oplossen. Milieudefensie gaat daarom een stapje verder en pleit in politiek Den Haag voor meer hulp en een eerlijker klimaatbeleid. Er is méér geld nodig voor ondersteuning van huishoudens en grote, vervuilende bedrijven moeten daar aan bijdragen.

Meer lezen

Milieudefensie heeft de kaarten laten maken voor Noord-Brabant, Overijssel, Friesland en Drenthe op basis van het onderzoek Van CV-ketel naar duurzame warmte van onderzoeksbureau Ecorys.

Wie zelf wil zien welke opties dicht bij huis mogelijk zijn kan dat opzoeken op bit.ly/alternatief-aardgas-nl

Van aardwarmte tot warmtenet, het staat allemaal uitgelegd op het ABC voor wonen zonder gas

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...