english

Bijna 10.000 huizen in Drenthe kunnen snel goedkoop van het gas af

Bijna 10.000 huizen kunnen snel goedkoop gasvrij worden in Drenthe. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. De net gekozen gemeenteraden moeten snel deze eerste kansen pakken om de provincie gasvrij te maken. Maar ze moeten wel rekening houden met de financiële risico’s voor hun inwoners. Milieudefensie adviseert inwoners van de provincie om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af vindt het kabinet. Dat is belangrijk voor het klimaat én voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Daarom heeft Milieudefensie de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in heel Nederland laten onderzoeken.

Zon, wind en kaas

“Hoogeveen, Assen en Meppel kunnen hele wijken verwarmen met andere energiebronnen”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. “De kansen zitten in het verwarmen van de huizen met bijvoorbeeld de restwarmte van kaasproducent DOC”, vertelt campagneleider Evert Hassink van Milieudefensie. Het gebruik van dit soort overtollige warmte van fabrieken en installaties, maar ook warmte uit de diepe aarde (aardwarmte) is voordelig en hard nodig. “Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit het Groninger gasveld niet vervangen.”

Volgens Milieudefensie staan in veel gemeenten in Drenthe de plannen voor aardgasvrij wonen nog teveel in de kinderschoenen. Nu de verkiezingen voorbij zijn moeten gemeentebesturen daar echt werk van maken. “Het is belangrijk dat inwoners daar bij betrokken worden”, zegt Evert Hassink: “Zonder hun input en steun gaat het niet lukken.”

Financiële problemen

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat voor de meeste huizen in Drenthe een stuk lastiger en duurder wordt om de gaskraan te sluiten. Zoals in de wijk Angelslo in Emmen of Koedijkslanden in Meppel. Hier is goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp een optie. Hassink: “Dat kost al snel 18.000 euro per woning.” Hij vraagt daarom aandacht voor mensen met een kleine beurs in slecht geïsoleerde huizen die dat niet kunnen betalen. “Zij mogen niet in financiële problemen komen. Het minste dat gemeenten kunnen doen is hen wijzen op subsidiemogelijkheden en hen tijdig informeren en adviseren op technisch gebied.”

Eerlijk klimaatbeleid

Gemeenten kunnen die financiële problemen niet alleen oplossen. Milieudefensie gaat daarom een stapje verder en pleit in politiek Den Haag voor meer hulp en een eerlijker klimaatbeleid. Er is méér geld nodig voor ondersteuning van huishoudens en grote, vervuilende bedrijven moeten daar aan bijdragen.

Meer lezen

Milieudefensie heeft de kaarten laten maken voor Noord-Brabant, Overijssel, Friesland en Drenthe op basis van het onderzoek Van CV-ketel naar duurzame warmte van onderzoeksbureau Ecorys.

Wie zelf wil zien welke opties dicht bij huis mogelijk zijn kan dat opzoeken op bit.ly/alternatief-aardgas-nl

Van aardwarmte tot warmtenet, het staat allemaal uitgelegd op het
ABC voor wonen zonder gas

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...