Amsterdam, 25 augustus - Hervorming van de Nederlandse veeteelt leidt tot 89 procent minder broeikasgassen in de sector en een dramatische afname van stikstofuitstoot. Dit blijkt uit een berekening van CE Delft in opdracht van Milieudefensie.
Als de veehouderij overstapt naar biologische kringlooplandbouw daalt de uitstoot van CO2 van 18 naar 2 megaton per jaar in 2030 en wordt de stikstofcrisis opgelost. Ook het mestoverschot en stankoverlast behoren dan tot het verleden. De uitstoot van fijnstof neemt af met 4,4 miljoen ton per jaar. Jorien de Lege van Milieudefensie: “Ons land dreigt te bezwijken onder het overschot aan vee. Met dit plan krijgt de veehouderij een duurzame toekomst en krijgt de Nederlander weer een leefbaar en gezond landschap.“
In de huidige landbouw krimpt de werkgelegenheid naar verwachting met 17.000 voltijds banen tot 2030. In het pakket van Milieudefensie daalt de werkgelegenheid ook maar worden veehouders wel ruimhartig uitgekocht. In de biologische veehouderij en de groenten- en fruitsector stijgt de werkgelegenheid. Netto becijfert CE Delft het verlies aan werkgelegenheid bij de omslag naar kringloopveeteelt op 7300 banen. De hoeveelheid vee vermindert met zeker 60 procent.
Onderdeel van het pakket is een verlaging van het btw-tarief op groente en fruit van 9 naar 5 procent. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om gezonder te eten. De prijs van vlees gaat iets omhoog: In 2030 wordt 20 tot 57 cent extra betaald per 100 gram. 63 procent van de Nederlanders staat positief tegenover een vleestaks om de veeteelt te verduurzamen, blijkt uit recent onderzoek van I&O Research.
Het slimme veehouderijplan is onderdeel van de berekening "Voorstellen voor de klimaateconomie" van CE Delft over duurzame hervormingen voor wonen, reizen en eten. Alle voorgestelde maatregelen samen leveren een extra CO2-afname van 25 tot 27 megaton op bovenop het klimaatakkoord. De totale afname van CO2 nadert daarmee 55 procent in 2030, minimaal nodig om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Het klimaatakkoord leidt waarschijnlijk tot 43 en in het meest gunstige geval tot 48 procent CO2 afname. Het kabinet hanteert een doelstelling van 49 procent maar met het huidige akkoord haalt het kabinet haar eigen doelstelling niet.
De maatregelen uit het pakket hebben een licht nivellerend effect: lagere inkomens gaan er in koopkracht op vooruit, hogere inkomens leveren iets in. Het totaalpakket levert tussen de 26.000 en 53.000 extra voltijds banen op.
Lees hier het CE Rapport
Lees hier het onderzoek van I&O Research
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?