Als het referendum wordt afgeschaft, hoe gaan we CETA dan tegenhouden?

Vorige week gaf minister Kaag toe: De Kamer mag pas over het CETA-verdrag besluiten als de referendumwet is afgeschaft. Hierdoor wordt een CETA-referendum onmogelijk. Maar we kunnen CETA nog steeds stoppen. Alleen dan voorkomen we dat multinationals nog machtiger worden.

Afschaffen referendumwet komt regering goed uit

De regering wil met spoed de referendumwet afschaffen. Als dit gebeurt, kan er geen referendum gehouden worden over het CETA-verdrag. We wachten al een jaar, en CETA is nog steeds niet besproken in de Tweede Kamer. Minister Kaag van Buitenlandse Handel zei vorige week dat hiervoor nog 2 a 3 maanden nodig is. Het lijkt er op dat de Tweede Kamer expres geen haast maakt. De zittende regering zit namelijk niet te wachten op een referendum over dit handelsverdrag.

multinationals

Tijdrekken

De minister beweert 2 tot 3 maanden nodig te hebben. Wij begrijpen dat niet zo goed. Het enige dat het ministerie moet doen is een zogenaamde goedkeuringswet opstellen. Dat bestaat normaal gesproken uit 1 tot 2 A4’tjes. Het CETA-verdrag zelf is immers klaar en het parlement hoeft alleen nog maar ja of nee te zeggen.

200.000 mensen willen wél een referendum

200.000 Nederlanders willen een referendum over CETA. Ze willen Nederland en de EU terugfluiten van het weggeven van nog meer macht aan multinationals. De regering zorgt er nu er vakkundig voor dat dit onmogelijk wordt.

referendum

Het is nog niet te laat

Het is nog niet te laat. Ook zonder referendum kunnen we CETA nog tegenhouden. Want een meerderheid van de Tweede Kamer is zeer kritisch over het verdrag. Multinationals krijgen met CETA nog meer macht. Ook maken deze partijen zich zorgen over de gevolgen voor mens en milieu. Als de ChristenUnie als lid van de coalitie nog net zo kritisch over CETA is als voor de verkiezingen, dan ligt een afwijzing binnen handbereik.

We komen in actie!

Misschien heb je gelezen dat CETA al ingegaan is en vraag je je af wat voor zin het nog heeft om te protesteren? Een deel van CETA is inderdaad 'voorlopig' van kracht. Het wordt pas definitief als álle nationale parlementen van de EU voor stemmen. En dat gaan we voorkomen. Met de nieuwe informatie van de minister lijkt het erop dat de besluitvorming van de Tweede Kamer ergens april gaat beginnen. En wij komen dan natuurlijk in actie, om te laten zien dat er geen draagvlak is voor dit soort verdragen. Want een stem voor CETA is een stem voor klimaatvervuilende teerzandolie, een stem voor nog meer megastallen en kiloknallers, een stem voor machtige multinationals.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...