Voorbijgangers keken vandaag raar op bij de Burgermeester Oudlaan in Rotterdam. 'Shell' ontdekte er een nieuw gasveld en voerde een proefboring uit. Het bedrijf wil ook al naar gas boren onder de Wadden. Waar ligt de grens?
Op 26 mei 2021 wonnen we de Klimaatzaak tegen Shell. Van de rechter moet Shell zijn CO2-uitstoot met tenminste 45% verminderen in 2030. Met nieuwe olie- en gasprojecten gaat Shell lijnrecht tegen het vonnis in. En toch is dat precies wat er gebeurt.
Sinds de uitspraak heeft Shell besloten om 10 (!) grote nieuwe olie- en gasprojecten te ontwikkelen. Bovendien heeft Shell een belang in ruim 750 projecten die het in de toekomst nog wil ontwikkelen. Ook in Nederland: onder onze unieke Waddenzee. Deze activiteiten veroorzaken gevaarlijke klimaatverandering en brengen daarmee mensenlevens in gevaar.
Genoeg is genoeg, vinden jongeren die meedoen aan ons maatschappelijk diensttijdproject Fair Future Generators. Zij waren het die vandaag een 'proefboring' deden bij de Burgermeester Oudlaan in Rotterdam.
Actievoerder Toos: "We bootsen de dagelijkse bezigheid van Shell na door met een zogeheten ja-knikker, die aardolie oppompt, proefboringen te doen. Shell knikt ja, maar wij schudden van nee!"
Shell gedraagt zich alsof het boven de wet staat en grijpt elke kans aan om naar olie en gas te boren. Zelfs als dat gasveld onder een uniek natuurgebied ligt, zoals de Waddenzee.
De komende weken doet 'Shell' nog 1 proefboring: op de Stadhuisbrug in Utrecht (1 juni). Wil jij ook tegengas geven? Stuur het bestuur van Shell een kaartje.
Foto bovenin: een groep actievoerders in rode pakken en witte helmen doen een proefboring na in Groningen. Beeld: Niels Mulder
Dit voorjaar is het erop of eronder. Grote bedrijven spelen een beslissende rol in de klimaatcrisis. Tijdens hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemmen zij over hun toekomst. En die van ons klimaat. Stuur de laatste aanmoediging en overtuig CEO's om het juiste te doen.