Aangekondigde aanpassingen TTIP slechts schone schijn

Maatschappelijke organisaties hekelen de nieuwe 'blauwdruk' van de Europese Commissie over bescherming van handelsbelangen binnen het TTIP-verdrag. Eurocommissaris Malmstrom presenteert vandaag een nieuw voorstel voor arbitrage voor investeerders die menen dat hun belangen worden geschaad. Dit zogenaamde Investment Court System (ICS) vervangt het gewraakte ISDS, waar maatschappelijke organisaties, vakbonden en een meerderheid van het Europees Parlement grote bezwaren tegen hebben.

"Om aan de weerstand tegen TTIP tegemoet te komen stelt de Europese Commissie een paar cosmetische verbeteringen voor. Het is oude wijn in nieuwe zakken, want het gaat nog steeds om een tribunaal waar alleen investeerders een claim kunnen indienen als ze vinden dat een nieuwe wet hun winsten schaadt", aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

“Dat de investeerdersbescherming wordt aangeduid als een 'hof' is misleidend. Dat suggereert dat staten ook investeerders kunnen aanklagen, maar van die wederkerigheid is geen sprake”, zegt Hilde van der Pas van het Transnational Institute (TNI).

10 oktober groot protest tegen TTIP


Een coalitie van onder anderen Milieudefensie, TNI, Greenpeace en de FNV, andere maatschappelijke organisaties en politieke partijen organiseert op 10 oktober een protest tegen het vrijhandelsverdrag TTIP onder het motto 'Sla alarm tegen TTIP'. Via Facebook hebben zich al achtduizend mensen voor dit protest aangemeld. Ook Londen, Parijs, Berlijn en andere steden vinden rond die datum grote protesten tegen TTIP plaats, aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde tussen de VS en de EU over het vrijhandelsverdrag.

Investeerdersbescherming zoals ISDS is al onderdeel van andere bestaande vrijhandelsverdragen zoals NAFTA. Dat is een verdrag tussen de VS, Canada en Mexico. “Als dit mechanisme ook in TTIP komt neemt de hoeveelheid investeringen die door dit soort dubieuze arbitrage beschermd wordt toe met 300% en dat is slecht voor de gezondheidszorg, het milieu en rechten van werknemers”, aldus Van der Pas van TNI.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...