Aan de Keukentafel: Het voedseljaar 2017

Op vrijdagavond 8 december schoven we in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam 'aan de keukentafel'. Samen met gastvrouw Marijn Frank keken we terug op voedsel in het afgelopen jaar. Ze ging in gesprek met bijzondere gasten zoals Jan Terlouw en Dutch Dairymen Board-voorzitter Sieta van Keimpema. Ook ging de documentaire ‘Boeren met Toekomst’ in voorpremière.

Terugkijken?

Het was een heel geslaagde avond, 300 bezoekers, een prachtige film, mensen die vragen stelden via Twitter en Jan Terlouw die een lift naar huis kreeg! Hieronder een impressie van de avond.

Erf tot Erf

Een belangrijke conclusie van de avond is dat boeren en burgers in gesprek moeten gaan met elkaar. Alleen op deze manier komen we weer tot een gezond en eerlijk voedselsysteem. We nodigen je uit om ook in gesprek te gaan. Doe mee via van Erf tot Erf.

Feestelijke lancering ‘Boeren met Toekomst’

De afgelopen maanden zijn boeren John Arink, David Jansen en Andre Jurrius gefilmd voor de documentaire ‘Boeren met Toekomst’. Zij vertellen over hun bedrijf en delen hun visie over de toekomst van ons voedsel en van het boeren. Hoe kunnen we ons voedsel verduurzamen van producent tot het bord? Tijdens ‘Aan de Keukentafel’ ging de boeiende documentaire in première die Yara Hannema in opdracht van Milieudefensie heeft gemaakt. Bekijk hier de trailer van Boeren met Toekomst.

Het voedseljaar 2017

Gastvrouw van de avond Marijn Frank ging daarna in gesprek met Jan Terlouw (schrijver en ex politicus), Lisa Stel (Lisa goes Vegan) en Volkert Engelsman (#1 in de duurzame top 100 2017) over het voedseljaar 2017. Hoe is ons voedsel in het nieuws geweest en hoe heeft het maatschappelijk debat zich ontwikkeld?

Over onze gasten ...

Jan Terlouw

Jan Terlouw is schrijver en ex-politicus. Als gemeenteraadslid in Utrecht (1970-1971) maakte hij zich al sterk voor het milieu. Hij was minister van Economische Zaken en vicepremier in het kabinet Van Agt II en III. Eind 2016 kwam Jan Terlouw in het nieuws door zijn betoog voor een duurzamer en toekomstgerichte samenleving in de Wereld Draait Door.

Lisa Stel

Lisa Stel is oprichtster van de succesvolle blog/platform ‘Lisa goes Vegan’. Ruim 5 jaar geleden begon ze haar reis naar plantaardig eten en leven te delen op sociale media. Inmiddels heeft ze ook haar eerste ‘Lisa goes vegan’ boek uitgebracht.


Volkert Engelsman

Op de dag van de duurzaamheid 2017 heeft Dagblad Trouw Volkert Engelsman uitgeroepen tot meest duurzame Nederlander. De directeur van Eosta (inkoper van biologisch groente en fruit) kreeg deze titel omdat hij de werkelijke kosten voor groente en fruit heeft berekend. Het ‘echt’ beprijzen van producten is volgens Engelsman dé weg naar een duurzame economie.

Sieta van Keimpema

Sieta van Keimpema is boerin. Daarnaast is ze voorzitter van de Dutch Dairymen Board, een vereniging van melkveehouders en vicevoorzitter van de European Milk Board, een koepelorganisatie van Europese melkveehouders. Als boerin is zij een groot voorvechter van een eerlijke prijs voor de producten van boeren.

Onze gastvrouw Marijn Frank

Marijn Frank is presentatrice en documentaire- en televisieprogrammamaakster. Ze presenteert het NTR-televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ en maakte de documentaire ‘Vleesverlangen’, over haar verslaving aan vlees.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...