english

8 vakantiebestemmingen die dreigen te verdwijnen door klimaatverandering

In de zomer van 2018 vertrok ik met mijn gezin naar de Franse Alpen, omdat mijn grote liefde daar als kind altijd naartoe ging om te skiën. €120 lichter stonden we boven op de gletsjer die in de beleving van mijn vriend vroeger een stuk groter was. Was de gletsjer gekrompen of leek hij kleiner omdat hij zelf gegroeid was?

De gletsjer was gekrompen vertelde de man van de lift. Hij was bang dat de gletsjer over 40 jaar helemaal verdwenen zou zijn omdat het elk jaar warmer wordt op de top. Ik dacht bij mezelf: “Wat goed dat we onze kinderen hier nu nog mee naartoe hebben genomen. En moeten we ze niet de hele wereld mee rond gaan slepen (met de trein natuurlijk) om ze alle prachtige plekken op aarde te laten zien die dreigen te verdwijnen?” Maar dat komt die plekken waarschijnlijk ook niet ten goede, al die toeristen. Geen idee of die reis er ooit gaat komen, maar ik wilde wel 8 fantastische plaatsen met jullie delen, die jammer genoeg dreigen te verdwijnen door klimaatverandering.

1. Venetië: houdbaarheidsdatum 2100

De meest romantische stad ter wereld volgens velen. Tenminste als je die hordes toeristen even wegdenkt. Door de stijging van de waterspiegel overstroomt de stad met grote regelmaat. Maar buiten dat zinkt de stad ook nog eens 1 à 2 millimeter per jaar. Waardoor de stad straks alleen nog maar in een gondel te bereiken is.

pexels-anastasiya-lobanovskaya-804954.jpg

2. De Seychellen: houdbaarheidsdatum 2100

De Seychellen is een eilandengroep in de Indische oceaan voor de kust van Madagascar. Mateloos populair als huwelijksreis bestemming. Het eiland dreigt te verdwijnen door erosie, het verdwijnen van het koraal en het stijgen van de zeespiegel. Een stijging van 90 centimeter zal de Seychellen onderdompelen en onbewoonbaar maken.

seyche.jpg

3. Great Barrier Reef: houdbaarheidsdatum 2032

Dit is het grootste koraalrif ter wereld en ligt voor de kust van Australië. Het water wordt steeds vuiler en warmer waardoor steeds meer koraal verdwijnt. Volgens the godfather van het koraal, Charlie Veron, is over zo'n 15 jaar al het koraal dood. Op dit moment geldt dat volgens hem al voor de helft.

great b.jpg

4. De Europese Alpen: houdbaarheidsdatum 2050

Slecht nieuws voor wandelaars en wintersportfans: klimaatverandering heeft een sterk effect op de Alpen omdat die verder van de evenaar afliggen dan andere bergketens, zoals de Rockies. Elk jaar verliezen de Alpen ongeveer 3% ijs, wat betekent dat er tegen 2050 misschien geen gletsjers meer zullen zijn.

Stubaier_Gletscher_Panorama.jpg

5. Tuvalu: houdbaarheidsdatum 2050

Je weet wel, het land waar Foppe de Haan even bondscoach was. Dit piepkleine eiland in de Pacifische Oceaan tussen Australië en Hawaï, is volgens wetenschappers het eerste land dat zal verdwijnen door de stijging van de zeespiegel. Het land telt 11.000 inwoners. De lokale overheid in Tuvalu heeft al een evacuatie- en migratieplan opgesteld. De bewoners worden nu al opgeschrikt door overstromingen die de grond zout maakt en oogsten vernietigt.

Tuvalu_Inaba-20.jpg

6. De piramides van Egypte: houdbaarheidsdatum 2218

De Egyptische piramides en de Grote Sfinx raken meer en meer beschadigd door zoutafzetting. Dit komt onder andere door de oprukkende stad en een dam waardoor de piramides niet meer jaarlijks worden schoongespoeld als de Nijl buiten haar oevers treedt. Volgens experts is het zelfs zo erg dat de de piramides op den duur zouden kunnen instorten.

pyramid-2179553_960_720.jpg

 7. De Amazone: houdbaarheidsdatum 2030

De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld, maar wordt helaas elk jaar kleiner. Dat komt door de oprukkende verstedelijking. En omdat er steeds meer landbouwgrond nodig is om de steeds groter wordende bevolking te voeden. Daardoor worden kilometers regenwoud gekapt. Maar dat is niet het enige. Uitdroging speelt ook een grote rol. In het regenseizoen valt er ongelooflijk veel water in het Amazonegebied. De bodem neemt al dit water op, maar op een gegeven moment is de ondergrond verzadigd. Op het moment dat het droogteseizoen begint, hebben de bomen in het regenwoud dus een flinke voorraad water. Maar als het droogteseizoen te lang duurt, raken de watervoorraden op en drogen de bomen langzaam uit. En dat gebeurt steeds vaker door klimaatverandering. Op dat moment komt er een ander gevaar om de hoek kijken: bosbranden, die ook steeds langer duren. De combinatie van langere droogteperiodes en bosbranden zal vroeg of laat het regenwoud in de Amazone de das omdoen.

pexels-david-riaño-cortés-975771.jpg

8. De moskee van Timboektoe, Mali

In de 14e eeuw werd de moskee van Timboektoe gebouwd. Het gebouw bestaat bijna geheel uit modder. Doordat het steeds warmer wordt en de regenval in de regio steeds heftiger, lukt het de bevolking niet meer de moskee voldoende te beschermen.

gs-044ea25a79-Djinguereber_moskee.jpg

Dit artikel is voor het eerst geplaatst in augustus 2018 en sindsdien geupdatet.

 

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...