english

7 tips voor een duurzaam Pasen

Hoe vier je pasen op een duurzame manier? Wij geven je 7 tips voor een creatief, duurzaam Pasen.

1. Maak zelf eierverf

Voordat ik ga uitleggen hoe je je eieren op natuurlijke wijze kunt verven, eerst nog even dit. Koop in de supermarkt het liefst eieren met 3 sterren. Deze zijn diervriendelijker.

Wist je dat je in plaats van verftabletten of knutselverf te gebruiken, eieren ook op een natuurlijke wijze kunt verven? Dat doe je door een ‘verfmengsel’ te maken van groenten en fruit.
Afhankelijk van de kleur die je wilt hebben, kun je deze soorten groenten/fruit gebruiken:

Roze/rood: Bieten of bessensap
Bordeauxrood: Rode uienschillen
Oranje: Limoen- of sinaasappelschillen, wortel of selderijzaad
Blauw/paars: Bosbessen
Blauw: Rode kool
Geel: kurkuma , Koenjit of saffraan (specerijen)

Hoe werkt het?
Snijd de gewenste groenten of fruit in stukjes. Doe de eieren in een pannetje. Gooi de groente of het fruit erbij. Voeg een scheutje azijn toen en laat 15-20 min koken.

 

natural-easter-egg-dye-1582916038.jpg

2. Koop geen wegwerpproducten

Ga dit jaar niet naar de Action voor een plastic paaskleed, bijpassende papieren bordjes, plastic paaseieren voor in de boom en wegwerpbestek. Wil je toch paasversiering kopen? Koop dan een tafelkleed dat gewoon in de was kan. Maak zelf eitjes van papier voor in de boom en koop houten paaseitjes die je de komende 20 jaar nog kunt gebruiken.
Leuke zelfmaak tips voor paasversieringen vind je op Pinterest.

3. Koop Fairtrade chocola

Koop met Pasen alleen Fairtrade chocolade. Dat is duurder, maar daarmee ondersteun je de lokale boeren en ben je er zeker van dat jouw chocolade ei niet door slaven of kinderen is gemaakt.

 

hands-2430200_960_720.jpg

4. Laat je kinderen geen eieren, maar zwerfvuil zoeken

Ik vind eieren in mijn buurt verstoppen eigenlijk best vies. Honden en katten piesen er en er ligt heel veel zwerfvuil in de bosjes. Daarom wil ik het dit jaar anders doen. Ik geef mijn kinderen een vuilniszak en grijper en stuur ze de buurt in. Voor een volle zak krijgen ze beide 5 chocolade eieren. Goed voor de buurt en ik hoef me geen zorgen te maken over chocolade eieren met kattenpies.

5.Bak een veganistische cake

Zin in zoetigheid met Pasen? Maak eens een veganistisische paascake. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat iets veganistisch is, dan kijken ze er altijd heel vies bij. Dus presenteer het gewoon als een heerlijke roombotercake! Hier vind je een van mijn favorieten

6. Beleg je brood met vegetarisch broodbeleg

Er is steeds meer vegetarisch hartig broodbeleg te koop in de supermarkten. Zoals vegetarische boterhamworst, kipfilet en Spaanse worst. Heb je een Turkse of Marokkaanse supermarkt bij je om de hoek? Steun de lokale ondernemers en kijk wat zij in de schappen hebben staan, zoals Muhamhara, of Baba Ganoush.

 

7. Koop niet teveel

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 34 kilo aan eten weg. Koop daarom niet teveel. Toch teveel gekocht? Vries het in of ga op zoek naar leuke recepten met restjes.

Fijne Pasen allemaal!Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...