5 keer bewijs dat Shell zich niet aan de uitspraak van de rechter houdt

Shell zegt zelf dat het voldoende doet om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Maar houdt Shell zich echt aan de uitspraak van de rechter? We hebben 5 punten voor je op een rij gezet die het tegendeel bewijzen.

1. Shell’s uitstoot gaat niet omlaag en zou zelfs kunnen stijgen

Het onderzoeksbureau Global Climate Insights onderzocht  in oktober 2021 de plannen van Shell. Het bureau komt tot de conclusie dat als Shell op dezelfde voet doorgaat, de uitstoot met 4% zal stijgen in plaats van dat de uitstoot afneemt.

En dat is onacceptabel. Niet alleen omdat Shell doorgaat met het schenden van mensenrechten en het in gevaar brengen van toekomstige generaties, maar ook omdat dit in strijd is met de uitspraak van de rechter.

2. Shell goochelt met cijfers

Shell beweert in zijn ‘Powering Progress’ filmpjes dat het zijn uitstoot drastisch gaat verminderen. Dat wil Shell bijvoorbeeld doen door bossen te planten of door CO2-opslag. Wil het bedrijf zijn eigen doelen halen, dan zou het een bos moeten aanleggen dat 3 keer zo groot is als Brazilië.

CO2-opslag is duur en wordt daarom vaak betaald door overheden.  Ook is nog niet voldoende onderzocht wat de gevolgen zijn van al die broeikasgassen in de grond. Willen we voorkomen dat de aarde verder opwarmt dan moeten we minder olie, kolen en gas gebruiken. Met alleen CO2 compensatie en voor de rest doorgaan op dezelfde voet, komen we er niet.

Ook maakt Shell alleen maar plannen voor het jaar 2050 en niet voor 2030. Shell zal toch echt in 2030 al een flink aantal stappen gemaakt moeten hebben wil het  0 in 2050 halen.


Video waarin actrice Ilse Warringa als Shelly uitlegt hoe Shell goochelt met cijfers

3. Shell investeert nog steeds in nieuwe olie- en gasbronnen

Willen we voorkomen dat de aarde verder opwarmt, dan moeten we zoveel mogelijk olie, kolen en gas in de grond laten zitten. Dat is  al bekend sinds het tekenen van het klimaatakkoord van Parijs.

De rechter zei het zelf ook: “Shell moet mogelijk afzien van nieuwe investeringen in de winning en productie van fossiele brandstoffen.”

Uit Shell’s eigen documenten blijkt dat het bedrijf echter vol blijft inzetten op de groei van gas. Dat doen ze bijvoorbeeld voor de kust van Engeland, voor de kust van Zuid Afrika, Argentinië en Togo.

Bewoners van Zuid Afrika protesteren tegen voornemens van Shell om te gaan boren voor de kust
Bewoners van Zuid Afrika protesteren tegen voornemens van Shell om te gaan boren voor de kust

4. Shell misleidt met marketing

De afgelopen 3 maanden is Shell al 4 keer op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie vanwege greenwashing: je groener voordoen dan je eigenlijk bent. Shell beweert in zijn advertenties "veranderend” en als geen ander bezig te zijn met de overgang naar duurzame energie.

De Reclame Code Commissie kwam tot de conclusie dat Shell blijft investeren in olie, kolen en gas. Er is op dat vlak dus niets veranderd. Shell mag dit dus niet over zichzelf zeggen.

Links zie je de advertentie van Shell met de afbeelding van een bus en de tekst Ẃij maken miljoenen kilometers schoner´. Rechts zie je onze variant met een in olie gedrenke hand en de tekst 'Door extreme olievervuiling sterven honderdduizenden Nigerianen.'
Links de advertentie van Shell. Rechts de advertentie die de werkelijkheid volgens ons beter weergeeft

5. Shell doet niets aan uitstoot van benzinegebruikers

Shell moet zijn gehele uitstoot met bijna de helft verminderen.
Die uitstoot is verdeeld in 3 groepen:


Scope 1 : Dit is de directe uitstoot van Shell. Bijvoorbeeld de uitstoot die vrijkomt door de tankwagens van Shell.
Scope 2 : Dit is de uitstoot die vrijkomt bij andere partijen. Bijvoorbeeld scheepvaartmaatschappijen die olie van Shell vervoeren.
Scope 3 : Dit is de uitstoot die vrijkomt als consumenten de producten van Shell gebruiken.

Shell heeft eind vorig jaar een plan aangekondigd hoe het zijn scope 1 & 2 uitstoot gaat terugdringen. De halvering van scope 1 &2 leidt tot een vermindering van zo'n 2.4% van de totale uitstoot van het bedrijf in 2030. Dat is natuurlijk een klein stapje in de goede richting, maar het is nog lang niet de 45% die de rechter eist.

Maar liefst 95% van de uitstoot van Shell komt uit scope 3. Dat is de uitstoot die vrijkomt als mensen bijvoorbeeld benzine gebruiken van Shell. Het bedrijf moet dus minder olie en gas gaan verkopen. Maar dat is geen onderdeel van de plannen van Shell. En daarmee voldoet Shell niet aan de uitspraak van de rechter.

Help ons het hoger beroep tegen Shell te winnen

De tijd dringt, want door klimaatverandering zijn wereldwijd mensenlevens in gevaar. Daarom is het van groots belang dat we ook het hoger beroep tegen Shell  winnen. Rechtszaken tegen machtige miljardenbedrijven als Shell kosten heel veel geld. Deze zaak kunnen we alleen voeren omdat duizenden mensen ons hebben gesteund met een donatie. Wil je ook helpen? Ga dan naar klimaatzaakshell.nl

Foto bovenaan: verkeersbord van een stoplicht dat half onder water staat door overstroming.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...