Het nieuws staat in het teken van maar 1 ding. Toch denken opiniemakers ook al na over de wereld ná de coronacrisis. De hamvraag: hoe willen we verder? Met onze economie, de samenleving en het klimaat? Wij hebben 5 interessante artikelen voor je geselecteerd.
In de Volkskrant verscheen al snel een artikel van journalist Ben van Raaij. Hij stelt voor om de miljarden die nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden en de economie overeind te houden, te koppelen aan groene maatregelen.
De coronacrisis als generale repetitie voor de klimaatcrisis die komt https://t.co/KyIAp9KsR6 via @volkskrant
— Extinction Rebellion Nederland (@NLRebellion) March 29, 2020
Schonere lucht is een prettig bijverschijnsel van de coronacrisis. Dat schrijven Lars Moratis en Frans Melissen (beiden lector duurzaamheid) in het Parool. Maar let ook op negatieve klimaateffecten en denk aan duurzaam herstel.
Schonere lucht is een prettig bijverschijnsel van de coronacrisis, schrijven Frans Melissen en Lars Moratis. 'Maar let ook op negatieve klimaateffecten en denk aan een duurzaam herstel' https://t.co/AnFGF3KPMs
— Het Parool (@parool) March 24, 2020
In NRC schreef Willem Schinkel, hoogleraar Sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, over het redden van bedrijven als KLM en Schiphol. Waarom moet de gemeenschap hieraan meebetalen?
Koste wat kost worden bedrijven als KLM en Schiphol gered. Nood breekt wet? Of zou dat ook anders kunnen, vraagt hoogleraar Sociale theorie Willem Schinkel. #covid19 https://t.co/qChGJWbbEa
— NRC (@nrc) March 20, 2020
Voor One World schreef klimaatgezant Marcel Beukenboom een stuk over dat we anders met de aarde om moeten gaan om dit soort pandemieën te voorkomen. Laat de coronacrisis zien dat we best duurzamer kunnen leven?
We ondergaan nu een ‘reset’ van onze economie. De herstart moet niet business as usual zijn. Achter groen herstel zit een economische rationale. https://t.co/nhPVpT0YOe
— Marcel Beukeboom 🚲 (@MBeukeboom) March 25, 2020
Hoopvolle berichten zijn ook nodig in tijden van crisis. Rutger Bregman van De Correspondent betoogt dat rampen en crises het beste in mensen naar boven halen. Laten we de gemeenschapszin en het zorgen voor elkaar ook na corona vasthouden.
Terwijl het coronavirus om zich heen slaat, ziet Rutger Bregman juist het goede in de mens. Want uit onderzoek blijkt dat juist vriendelijkheid, hoop en naastenliefde tijdens dit soort rampen en crises sterker zegevieren: https://t.co/NBITV8HGAo
— De Correspondent (@decorrespondent) March 14, 2020
Tot slot geven we graag nog aandacht aan 2 internationaal befaamde denkers: Yuval Noah Harari (bekend van Sapiens en Homo Deus) en Naomi Klein (bekend van The Shockdoctrine en No Time).
Yuval Noah Harari over de wereld na corona
Pls read, so relevant. We need to choose GLOBAL SOLIDARITY not just for now but for the years to come. This, now, will set a precedence for the future🙏🏻❤️ Yuval Noah Harari: the world after coronavirus | Free to read https://t.co/ms2GGvi1WB via @FinancialTimes @harari_yuval
— Kajal Aggarwal (@MsKajalAggarwal) March 27, 2020
Naomie Klein over democratie in tijden van crisis
Zo, nu ben je goed op de hoogte. Een hoop stof tot nadenken.
Bij Milieudefensie werken we aan een eerlijke en duurzame wereld. Daarom doen we juist in deze tijd een oproep aan politiek Den Haag: kies voor Duurzaam Herstel. Want dit is hét moment om na te denken over hoe we verder gaan en een nieuwe weg inslaan. Doe je mee?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?