Stof tot nadenken: 5 visies op de wereld na corona

Het nieuws staat in het teken van maar 1 ding. Toch denken opiniemakers ook al na over de wereld ná de coronacrisis. De hamvraag: hoe willen we verder? Met onze economie, de samenleving en het klimaat? Wij hebben 5 interessante artikelen voor je geselecteerd.

1. Koppel het redden van bedrijven aan groene voorwaarden

In de Volkskrant verscheen al snel een artikel van journalist Ben van Raaij. Hij stelt voor om de miljarden die nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden en de economie overeind te houden, te koppelen aan groene maatregelen.  

2. Denk aan duurzaam herstel

Schonere lucht is een prettig bijverschijnsel van de coronacrisis. Dat schrijven Lars Moratis en Frans Melissen (beiden lector duurzaamheid) in het Parool. Maar let ook op negatieve klimaateffecten en denk aan duurzaam herstel.

3. Moet de luchtvaart gered worden door de  gemeenschap?

In NRC schreef Willem Schinkel, hoogleraar Sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, over het redden van bedrijven als KLM en Schiphol. Waarom moet de gemeenschap hieraan meebetalen?

4. Beter met de aarde omgaan voorkomt pandemieën

Voor One World schreef klimaatgezant Marcel Beukenboom een stuk over dat we anders met de aarde om moeten gaan om dit soort pandemieën te voorkomen. Laat de coronacrisis zien dat we best duurzamer kunnen leven?  

5. Gemeenschapszin en zorgen voor elkaar vasthouden

Hoopvolle berichten zijn ook nodig in tijden van crisis. Rutger Bregman van De Correspondent betoogt dat rampen en crises het beste in mensen naar boven halen. Laten we de gemeenschapszin en het zorgen voor elkaar ook na corona vasthouden.

Bonus (Engels)

Tot slot geven we graag nog aandacht aan 2 internationaal befaamde denkers: Yuval Noah Harari (bekend van Sapiens en Homo Deus) en Naomi Klein (bekend van The Shockdoctrine en No Time).

Yuval Noah Harari over de wereld na corona

Naomie Klein over democratie in tijden van crisis

Zo, nu ben je goed op de hoogte. Een hoop stof tot nadenken.

Teken onze oproep voor Duurzaam Herstel

Bij Milieudefensie werken we aan een eerlijke en duurzame wereld. Daarom doen we juist in deze tijd een oproep aan politiek Den Haag: kies voor Duurzaam Herstel. Want dit is hét moment om na te denken over hoe we verder gaan en een nieuwe weg inslaan. Doe je mee?

Teken de oproep

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...