5 spraakmakende acties bij aandeelhouders-vergaderingen

In het voorjaar zijn de aandeelhoudersvergaderingen. Dé plek waar aandeelhouders invloed uitoefenen op het beleid. Soms met opvallende acties en pakkende uitspraken voor het klimaat. Deze 5 springen er voor ons uit.

Ook jij kan invloed uitoefenen als aandeelhouder. Als je een aandeel koopt van een bedrijf heb jij het recht om een vraag te stellen op de aandeelhoudersvergadering. Zo kan je het bestuur aanmoedigen om voor een duurzamere weg te kiezen.

 

1. Speech Ronald van Marlen bij de Rabobank

In 2022 nam Ronald van Marlen het woord tijdens de vergadering van de Rabobank. De bank wordt ook wel ‘boerenleenbank’ genoemd, omdat ze de grootste investeerder is in de landbouwsector. In Ronald's speech van 6 minuten lang, benadrukt hij hoe dringend de verduurzaming van de landbouw is en dat de Rabobank niet genoeg doet. De rol die de bank nu aanneemt kan volgens Ronald worden gezien als ‘professionele vertrager’. Zijn noodkreet luidt: Rabobank neem je verantwoordelijkheid in de landbouwtransitie en investeer in duurzame oplossingen.

2. Pakkende woorden van Roos Saat bij de Rabobank

Ook Roos Saat neemt bij de Rabobank de microfoon in handen. Zij maakt indruk met haar speech over de noodzaak van een circulaire en natuurinclusieve landbouw. Samen met haar familie runt zij een biologisch-dynamisch boeren bedrijf, met vee- en akkerbouw. Maar terwijl Roos zich inzet voor de verduurzaming van de landbouw, gaat haar buurman vrolijk door met het gebruiken van gif, kunstmest en krachtvoer. De Rabobank zegt met mooie woorden ‘de verduurzaming van de landbouw te stimuleren’, maar boeren die willen verduurzamen krijgen een lening bij De Rabobank vaak niet voor elkaar.

Circulaire en natuurinclusieve landbouw: wat is dat precies?
Circulaire landbouw wordt ook wel kringlooplandbouw genoemd. Het is een duurzame manier van landbouw, waarbij kringlopen zoveel mogelijk worden gesloten. Afval wordt zoveel mogelijk door het boerenbedrijf zelf verwerkt en reststromen optimaal benut. Zo wordt groenafval gebruikt als veevoer en mest op het land om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Alle grondstoffen blijven op die manier zoveel mogelijk binnen het bedrijf.

Bij natuurinclusieve landbouw wordt er rekening gehouden met de omgeving. Het is een manier van boeren, die goed is voor de natuur en zorgt voor een toename in biodiversiteit. Dat betekent een toename in de hoeveelheid verschillende planten en dieren. Dit doet de boer door bijvoorbeeld kunstmest en krachtvoer weinig of helemaal niet te gebruiken. Of door verschillende gewassen te telen, zodat de bodem gezond blijft en vogels en insecten worden aangetrokken.

3. Milieudefensie Jong spreekt aandeelhouders aan van Ahold Delhaize

Milieudefensie Jong voerde in 2022 actie tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Bij aankomst op het parkeerterrein werd aandeelhouders de vraag gesteld: Wat vinden jullie van het beleid van Ahold Delhaize om maar 15% minder CO2-uitstoot te realiseren in 2030?. Vervolgens deden ze de oproep om de petitie te ondertekenen voor een beter klimaatbeleid. Maar niet alleen buiten werd actiegevoerd. Binnen in de vergaderzaal werd de CEO van Ahold Delhaize bevraagd over de klimaatplannen van het bedrijf.

4. Shell Must Fall maakt een statement tegen Shell

De klimaatbeweging stond op tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Shell in 2020. Een lid van de organisatie Shell Must Fall sprak tegen het bestuur en CEO Ben van Beurden, over de onhoudbaarheid van olie, kolen en gas. De boodschap was direct en dringend: Shell moet stoppen met vervuilende energie. De toespraak zorgde dan ook voor onrust bij de andere aandeelhouders in de zaal. Met een prikkelende vraag aan het bestuur en de aandeelhouders als afsluiter. Benieuwd welke vraag dat was? Kijk de video!

5. Actiegroepen aanwezig bij jaarlijkse algemene vergadering Shell

Verschillende actiegroepen uit de milieubeweging voerden actie tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Shell in London. Hun eis: een beter klimaatbeleid. Onder andere Fossil Free London, Extinction Rebellion, Tipping Point, Stop Cambo en Friends of the Earth waren aanwezig. Buiten op straat werd actiegevoerd met speeches, protestborden en statements. Maar ook in de zaal waren actievoerders aanwezig met de noodkreet dat klimaatactie nú moet gebeuren.

Doe je mee?

Dit voorjaar gaan ook wij invloed uitoefenen op de aandeelhoudersvergaderingen. We staan met zoveel mogelijk mensen bij de jaarvergaderingen van grote vervuilers. Daar stellen we het bestuur de vraag: wanneer en hoe gaan jullie actie ondernemen om je te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Geef jij de CEO's van deze bedrijven alvast een aanmoediging?

Verstuur jouw aanmoediging

Foto bovenaan: gezamenlijke actie van milieu- en mensenrechtenorganisaties tijdens aandeelhoudersvergadering van Shell in Scheveningen. © Marten van Dijl

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...