5 redenen waarom we bij aandeelhoudersvergadering ING zijn

ING is de grootste vervuilende bank van Nederland. De bank steekt volop geld in olie- en gasbedrijven, terwijl ook ING zich moet houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dat laten we de bank voelen tijdens zijn aandeelhoudersvergadering op 22 april.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering stellen we ING opnieuw de vraag: Gaat ING zijn uitstoot in absolute zin over de hele keten—dus scope 1, 2 en 3—met 48%* reduceren in 2030 ten opzichte van 2019?

*Voor de oplettende lezer: dit jaar vragen we inderdaad 48% en niet 45%. Dat is omdat de klimaatwetenschap (het IPCC) tot nieuwe inzichten is gekomen en we nu weten dat meer reductie nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

We geven je 5 redenen waarom we bij de aandeelhoudersvergadering van ING zijn en juist tegen ING een Klimaatzaak aanspannen.

1. ING’s winsten

De afgelopen 10 jaar heeft ING elk jaar miljarden winst gemaakt. Afgelopen jaar, 2023, was de winst van ING het hoogste ooit: 7,3 miljard euro. Een groot deel van deze winsten gaat naar hun aandeelhouders. Dit zijn grote bedrijven zoals BlackRock en GoldmanSachs.

Ook maakt ING er de afgelopen jaren een gewoonte van om zijn eigen aandelen in te kopen. Aandelen zijn een soort ‘stukjes van het bedrijf’ die aandeelhouders bezitten. Als je zo’n aandeel bezit, dan krijg je een deel van de winst van ING uitbetaald.

Wanneer ING aandelen inkoopt, dan zijn er minder aandelen in omloop en stijgt de waarde per aandeel. Door aandelen in te kopen spekt ING dus nóg meer de zakken van zijn aandeelhouders.

2. De uitstoot van ING 

ING is verantwoordelijk voor heel veel uitstoot: ruim 57 megaton broeikasgassen. Dat is net zo veel als een land als Zweden.

De uitstoot van ING is niet alleen de uitstoot van zijn gebouwen, computers en zakenreizen. De meeste uitstoot waarvoor ING verantwoordelijk is, is de uitstoot die ING financiert.

ING steekt veel geld in vervuilende bedrijven waarmee deze bedrijven blijven vervuilen. En we weten allemaal: wie betaalt, bepaalt. ING zou andere klanten kunnen kiezen of met klanten in gesprek kunnen gaan om de uitstoot te verminderen. Dat doet de bank nu onvoldoende.

ING rapporteert lang niet al zijn uitstoot. Zoals de uitstoot in de waardeketen van ING (zogenaamde scope 3 gefinancierde uitstoot). Onafhankelijk onderzoek schat de uitstoot wel 4 tot 5 keer hoger dan ING zelf.

3. De plannen om de uitstoot te verminderen

Toch heeft ING geen goed beleid om deze uitstoot te verminderen. ING heeft veel doelen gesteld om de uitstoot te verlagen in specifieke sectoren waar ze geld aan geven.  Maar ING heeft geen doel om zijn totale hoeveelheid uitstoot absoluut te verminderen. Met de doelen die ING nu zelf zet, kan de uitstoot van ING zelfs nog stijgen de komende jaren.

Dit zijn de gaten in ING’s beleid:

- ING heeft wel doelen voor veel sectoren, maar veel sectoren missen ook. ING heeft bijvoorbeeld wel doelen voor de energiesector, luchtvaart en de staalsector, maar geen doelen om de uitstoot voor landbouw- en voedselbedrijven te verminderen.

- ING heeft wel doelen voor leningen, maar alle andere financiële producten en diensten missen. ING zet namelijk wel reductiedoelen voor alle leningen die ze uitgeven, maar niet voor bijvoorbeeld alle uitstoot gelinkt aan obligaties of vermogensbeheer voor klanten.

- De meeste doelen die ING zet zijn zogenaamde intensiteitsdoelen. Dit betekent dat ze niet als doel hebben om de totale hoeveelheid uitstoot te verminderen, maar alleen sturen op dat er bijvoorbeeld per kilometer in een vliegtuig er minder uitstoot vrijkomt.
ING focust dan op dat er bijvoorbeeld met nieuwe vliegtuigen of andere brandstof efficiënter gevlogen wordt. Maar als er ondertussen meer gevlogen wordt, dan kan de uitstoot absoluut gezien nog steeds toenemen. En als ING veel meer vliegtuigen gaat financieren, dan zal ook ING’s uitstoot toenemen.

4. ING financiert vervuilende bedrijven

ING financiert veel bedrijven die actief klimaatverandering verergeren. Denk aan staalbedrijven die nog staal maken met kolen, palmoliebedrijven die voor ontbossing zorgen en olie- en gasbedrijven die nog steeds nieuwe projecten starten.

Veel van deze bedrijven hebben zelf geen goede klimaatplannen en zijn bezig met zaken die niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. ING weet dit, maar geeft ze toch geld.

5. De fossiele bank van Nederland

Ook financiert ING veel olie- en gasbedrijven. In 2023 had ING 29,5 miljard euro uitstaan aan leningen in olie- en gasbedrijven. En als je dit vergelijkt met hoeveel ING uitleende aan fossiele bedrijven net na het Klimaatakkoord van Parijs, dan zie je dat er eigenlijk niks veranderd is: begin 2016 had ING namelijk 28 miljard uitstaan aan leningen aan olie- en gasbedrijven.

Misschien dat je afgelopen december hebt gehoord ‘dat ING financiering voor fossiel gaat uitfaseren in 2040’. Op het eerste gezicht klinkt dit mooi, maar het is een rookgordijn.

Er zijn 2 grote tekortkomingen:

  • Als eerste gaat dit beleid alleen over een klein deel van ING’s fossiele financiering. Slechts leningen voor het zoeken naar en winnen van olie en gas (zogenaamd ‘upstream fossiel’) gaat ING uitfaseren (nu 2,5 miljard euro). Voor de rest (handelaren, LNG-terminals etc., nu zo’n 27 miljard) heeft ING geen beleid.
  • Ten tweede is het uitfaseren in 2040 veel te laat. De huidige olie- en gasvelden die nú al aangeboord zijn zullen, wanneer deze leeggepompt worden, ons al ver boven de 1,5C brengen. En ING wil dus nog tot 2040 (nog 15 jaar!) bedrijven financieren die nieuwe olie- en gasprojecten starten.

Naast leningen financiert ING vervuilende bedrijven ook op veel andere manieren. Onderzoek van Follow The Money laat zien dat ING sinds het Klimaatakkoord van Parijs (2015) vervuilende bedrijven ondersteunde met ruim 83 miljard euro via het uitgeven van obligaties.

Obligaties zijn een van de belangrijkste manieren waarop olie- en gasbedrijven aan geld komen. Ze slepen hiermee veel meer geld binnen dan via leningen. Toch heeft ING helemaal geen klimaatbeleid op obligaties.

Daarom een Klimaatzaak tegen ING

ING weet al zeker sinds 2007 van de ernst van de klimaatcrisis en kan veel maatregelen nemen om zijn bijdragen hieraan te verminderen, maar neemt deze nu niet. Al onze eerdere acties en gesprekken met ING leidden tot nu toe slechts tot babystapjes vooruit bij ING.

Daarom kondigden wij op 19 januari onze Klimaatzaak tegen ING aan. In onze brief laten we zien dat er een grote juridische verantwoordelijkheid is voor financiële instellingen om te stoppen met het medeveroorzaken van de klimaatcrisis.

Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser. Grote vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn we sterker.

 
Foto bovenaan: actievoerders bij manifestatie Tem de Leeuw, tijdens aandeelhoudersvergadering ING op 23 april 2023. © Muzi Ndiweni

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...