5 dingen die je moet weten over onze nieuwe Klimaatzaak

We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen 1 of meer grote vervuilers. Daarvoor doen we onderzoek. Na de teleurstellende uitkomsten uit de aandeelhoudersvergaderingen zetten we nu door. Lees alles over ons onderzoek en hoe jij kan helpen.

In 2021 wonnen we onze klimaatzaak tegen Shell. Shell moet van de rechter tenminste 45% minder CO2 uitstoten in 2030 om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. En wat voor Shell geldt, geldt voor alle grote vervuilers. Ze hebben een verantwoordelijkheid om hun uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Daarom voerden we de afgelopen jaren de druk hoog op.

In 2022 schreven we een brief naar 29 grote vervuilers in Nederland. Daarin vroegen we naar hun klimaatplannen. Deze lieten we doorberekenen. Helaas waren de resultaten bedroevend slecht. Geen enkel bedrijf kwam met een geloofwaardig plan dat in lijn is met het akkoord van Parijs. Schandalig!

1. De meeste grote bedrijven blijven vervuilen

Sinds we 29 grote vervuilers een brief schreven, is er weinig veranderd. De grote vervuilers weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatcrisis. De feiten liegen niet. Met een paar uitzonderingen, blijven de grote bedrijven gewoon doorgaan met vervuilen.

2. Het is tijd voor de volgende stap

We bereiden achter de schermen 1 of meerdere nieuwe Klimaatzaken voor. Dat kost veel tijd en geld. Daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken! Welk bedrijf of bedrijven we aanpakken weten we nog niet precies, daarvoor doen we nu onderzoek. 

3. We doen onderzoek naar 29 bedrijven

  • We bekijken grondig welke Klimaatzaak of -zaken de meeste impact maken.
  • Samen met experts en advocaten bepalen we wat per bedrijf de beste strategie is.
  • We bepalen wat onze eisen kunnen zijn in een nieuwe Klimaatzaak.
  • We maken een plan van aanpak.

4. Nieuwe Klimaatcrisis-Index helpt ons kiezen

Het proces om te komen tot een rechtszaak is onvoorspelbaar. Het juridische onderzoek moet heel grondig gebeuren. Pas wanneer het onderzoek volledig is afgerond, beslissen we welk bedrijf we aanklagen. En op welke manier we de zaak voor de rechter gaan brengen. Dit kan maanden duren. Hierin nemen we de uitslag van de nieuwe Klimaatcrisis-Index, die in het najaar van 2023 verschijnt, mee.

>Hier vind je de Klimaatcrisis-Index uit 2022.

5. Jij kan helpen om een nieuwe Klimaatzaak te winnen

Zonder jouw hulp kunnen we geen nieuwe Klimaatzaak starten. Als genoeg mensen ons helpen met een donatie, wordt de kans op een overwinning steeds groter. Help je mee?

Foto bovenin: Donald Pols, directeur van Milieudefensie, en onze advocaat Roger Cox.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...