4 keer lekker naar de boer

Ben jij nog op zoek naar een dagje uit? Wil je iets leuks doen dat ook nog eens niet veel hoeft te kosten? Bezoek eens een boerderij. In ons e-book ‘Van Erf tot Erf’ vind je een aantal hele leuke boerderijen waar je een kijkje kunt nemen. Wij zetten er 4 voor je op een rijtje.

1. Novalishoeve, Texel

Ben je lekker op vakantie op Texel en wil je eens een dagje wat anders doen dan strand? Ga langs bij de Novalishoeve. Daar is van alles te beleven. Ze hebben schapen, kippen, koeien en bijen, maar ook een mooie tuin. Alles dat van het land komt verwerken ze zelf in hun bakkerij en kaasmakerij. Overal op het erf staan de deuren voor je open. Nieuwsgierig? Ga langs en ontdek hoe biologisch boeren in zijn werk gaat.

Boer Meine ziet het als zijn taak als boer om consumenten bewust te maken van het belang van een gezonde voeding. Daarom is er is altijd ruimte voor bezoek op de boerderij. Bezoekers kijken bij het melken of in de kaasmakerij, volgen een rondleiding en kinderen doen mee aan de speurtocht over de boerderij. Van Erf tot Erf: interviews met boeren, pagina 58.
novalishoeve.jpg

2. Tuinderij van landgoed Eykenstein, Sint Maartensdijk

Op de prachtige historische moestuin van Landgoed Eyckenstein bij Maartensdijk is Luuk Schouten biologisch tuinder. Hij teelt en verkoopt samen met collega Jasper Rijsdijk een grote diversiteit aan groenten. Ze willen dat de tuinderij een plek is waar bezoekers, vrijwilligers en toevallige passanten zich welkom voelen. De poort staat dus regelmatig open voor bezoekers! Na een bezoek aan deze tuinderij kan je ook nog een mooie wandeling of fietstocht over het landgoed maken.

Luuk hoopt dat er meer tuinen komen zoals de zijne. Dichter bij de consument, eerlijk en open in wat ze doen. Erf to Erf: interviews met boeren, pagina 13.

Eyckenstein-tuinderij.jpg

3. Genneper Hoeve, Eindhoven

Genneper Hoeve is een biologisch gemengd bedrijf midden in het groen van de stad Eindhoven. Het is een stadsboerderij waarbij het publiek de dieren, de stallen, het kaasmaken, het melken en het werk in de kaasopslag van nabij kan meemaken. In de boerderijwinkel verkopen ze alle producten van het eigen bedrijf en ook verschillende ‘Van Eigen Erf’ producten van collega boeren uit de regio. Bovenop dit alles organiseren ze van alles op de Genneper Hoeve: van muziek tot poëzie.

Boerin Mirjam hoopt het publiek dat naar De Genneper Hoeve komt een stukje bewuster te maken. ‘Misschien komen ze hier kijken en gaan ze uiteindelijk toch voor hun kaas naar de supermarkt. Dat maakt niet uit. Laat ze maar kijken hoe de kaas gemaakt wordt en de koe gemolken. Hopelijk staan ze er zo steeds een stukje meer bij stil en kiezen ze bewuster in de supermarkt. ’Erf tot Erf: interviews met boeren, pagina 60.

hd_proeverijen.jpg

4. Boerderij ‘t Geertje, Zoeterwoude

Bij familiebedrijf 't Geertje is iedereen elke dag welkom. De boerderij van Wim en Ada heeft 30 melkkoeien, 30 varkens, en 125 melkgeiten, een zuivelmakerij, landwinkel en een boerderij restaurant. Ze organiseren er allerlei activiteiten en dagelijks kan je er pony rijden, geitjes voeren, roeien / kanoën en allerlei wandelingen maken. Kortom, genoeg te doen!

Wim en Ada vinden het belangrijk om stad en platteland met elkaar te verbinden. Iedereen kan dan ook alle dagen van de week terecht op de boerderij. Erf tot Erf: interviews met boeren, pagina 59

boerderij geertje.jpg

Van Erf tot Erf

Veel mensen weten niet goed meer hoe hun eten wordt gemaakt. Tegelijk laten boeren graag zien hoe zij onze groente verbouwen of onze kaas maken. Als we elkaar ontmoeten, ontstaat er meer respect voor elkaar. En dat is belangrijk want alleen samen kunnen we voor verandering zorgen naar een duurzamere manier van eten maken en consumeren.

Daarom zijn vrijwilligers de afgelopen periode van erf tot erf langs gegaan bij boeren in het hele land. En organiseerde Milieudefensie bijeenkomsten met boeren en consumenten op het boerenerf. Ons e-book ‘Van Erf tot Erf: interviews met boeren’ is daarvan een resultaat.

Wil je op hoogte blijven van wat we nog meer doen voor eerlijk en duurzaam eten? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.


EU logo.jpg
Dit is een publicatie in het kader van het Citizens CAP Project dat wordt gefinancierd met steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

 

 

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...