4 plekken die nu al hard getroffen worden door de klimaatcrisis

De klimaatcrisis is niet iets van later. De klimaatcrisis is nu al. En de gevolgen zijn rampzalig. Door de stijgende zeespiegel moeten bijvoorbeeld miljoenen mensen huis en haard verlaten. Wij nemen je mee langs 4 plekken waar mensen nu al midden in de klimaatcrisis zitten: Bangladesh, Miami, Engeland en Peru.

1. Bangladesh - Ground zero van klimaatverandering

Bangladesh wordt ook wel de ground zero van klimaatverandering genoemd. Dit Zuid-Aziatische land is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het bestaat voor een groot deel uit een delta van rivieren. En die overstromen steeds vaker en steeds heftiger. Met grote gevolgen: jaarlijks moeten een miljoen mensen hun landbouwgronden verlaten, omdat die worden overspoeld door het zoute zeewater. Door de sterke stroming en het zoute water groeit daar steeds minder. Ook wordt het land jaarlijks door steeds heftigere orkanen geraakt. De verwachting is dat de zeespiegel deze eeuw met één meter stijgt in Bangladesh. 20 tot 25 miljoen mensen zullen dan op de vlucht slaan. Dat zal de grootste humanitaire ramp ooit worden.

2. Miami - Dweilen met de kraan open

Miami in de Amerikaanse stad Florida kan zich niet goed beschermen tegen het stijgende water. Het is er dweilen met de kraan open. De stad is namelijk gebouwd op een ondergrond van koraal. Dat is een soort gatenkaas. Dijken bouwen heeft dan ook weinig zin: het water komt van onderen. De straten staan nu al vaak blank. En dat wordt alleen maar erger. Mensen zullen binnen enkele decennia moeten verhuizen. Terwijl vlak voor de kust de olie met tonnen per dag wordt opgepompt (het verbranden van olie veroorzaakt klimaatverandering) zal de miljoenenstad langzaam leegstromen.

3. Engeland - Tot de knieën in het water

Ook dichtbij huis is de klimaatcrisis voelbaar. Zo kampen ze in Engeland bijvoorbeeld met flashfloods, overstromingen die snel opzetten. Het is een combinatie van zware regenval en harde wind die het water op land blaast. Daardoor lopen kustgebieden onder water. Dit gebeurt met name in het zuid-westen van Engeland. De inwoners zitten bij zo'n overstroming zonder stroom, staan tot hun knieën in het water en kunnen geen kant op, behalve met de boot.

4. Peru - Modderstromen, lawines en tropische gletsjers

De gletsjers in het Andesgebergte van Peru smelten in recordtempo weg. In 16 jaar tijd is al bijna een derde weggesmolten. Dit zorg voor hele gevaarlijke situaties voor de steden in het gebied. Bijvoorbeeld in de stad Huaraz. Er zijn in dit gebied al regelmatig gevaarlijke modderstromen en lawines. Nu de gletsjer nog verder smelt, dreigt een enorm meer van smeltwater  de stad weg te vagen.

Ook Nederland is straks aan de beurt

Net als voor de Watersnoodramp van 1953 luiden experts nu opnieuw de noodklok. Veel plekken in Nederland liggen ver onder zeeniveau. Ons landschap bestaat uit polders. En alhoewel we als land veel ervaring hebben met het bouwen van dijken, sluizen en waterwerken, loopt Nederland groot gevaar. Het water komt van alle kanten - vanuit de zee en de rivieren. Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat, zal Nederland vanaf 2050 een steeds groter risico lopen op overstromingen. Om ons daartegen te beschermen zal de overheid miljarden moeten investeren in het verbeteren van die dijken en sluizen. Elke halve graad opwarming telt daar nog meer miljarden bij op. Maar de vraag is of dat genoeg zal zijn.

We kunnen het tij nog keren!

De bovenstaande voorbeelden laten zien: de klimaatcrisis is iets van hier en nu. Van jou en mij. Dat is zorgelijk. Maar het is nog niet te laat om de klimaatcrisis te stoppen. Als we nu in actie komen, kunnen we de opwarming van de aarde nog beperken. Maar: alleen samen krijgen we dat voor elkaar. Jij en ik, maar ook overheden en bedrijven zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Help ons de Klimaatzaak van de eeuw te winnen

De klimaatcrisis is gevaarlijk voor mens, dier en natuur. Niets doen is geen optie. Toch blijft oliegigant Shell alsmaar meer fossiele brandstoffen produceren. Met een gigantische uitstoot van CO2 als gevolg. Daarom zijn we een Klimaatzaak begonnen tegen Shell. Wij willen dat de rechter van Shell eist dat het stopt met het verergeren van de klimaatcrisis.

Shell is een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Help jij ons deze rechtszaak winnen? 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...