3 tips voor een groener pensioen

Wist je dat een deel van je salaris belegd wordt voor je pensioen? In 2019 beheerden Nederlandse pensioenfondsen 1500 miljard euro. Bijna 2 keer de omvang van de Nederlandse economie. Dat geld wordt lang niet altijd verantwoord belegd. Met deze 3 acties maak jij je pensioen groener.

1. Check waar jouw pensioenfonds in belegt

Probleem van het Nederlandse pensioenbeleid
Wist je dat ons pensioenstelsel jaarlijks miljarden euro's inkomen aan mensen zoals jij onttrekt om het via pensioenfondsen door te sluizen naar de internationale financiële markten? Terwijl we ons kapot sparen voor ons pensioen, komt een derde van de Nederlandse huishoudens moeilijk rond en lijden publieke diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer onder besparingen. Bovendien brengt onze enorme pensioenpot elders in de wereld schade toe aan mens, milieu en dier. De sterke afhankelijkheid van internationale financiële markten, maakt ons pensioenstelsel ook kwetsbaar voor schommelingen op die markten.

De Eerlijke Pensioenwijzer beoordeelt het beleid en de beleggingspraktijk van de 10 grootste pensioenfondsen voor thema’s zoals klimaatverandering, dierenwelzijn, olie & gas en voeding. Veel pensioenfondsen zeggen wel dat ze bezig zijn met vergroenen, maar vaak is dat in de praktijk niet terug te zien. Check hier hoe jouw pensioenfonds het doet en stuur ze een klacht of een compliment!

 

2. Word pensioenvergroener

Als pensioendeelnemer mag jij jouw mening uitspreken over het beleid van jouw pensioenfonds. Sterker nog, pensioenfondsen zijn verplicht hier gehoor aan te geven volgens de Pensioenwet. Via Groen Pensioen kan jij samen met andere deelnemers druk uitoefenen op pensioenfondsen. Is het bijvoorbeeld niet vreemd dat het pensioengeld van artsen en zorgmedewerkers wordt belegd in vervuilende olie, kolen en gas, en in wapens?
> Kom in actie voor een Groen Pensioen 

Actievoeren tegen een pensioenfonds heeft zin
 FossielVrij NL voerde jarenlang campagne tegen het beleid van het grootste pensioenfonds van Nederland: ABP. Het ABP investeerde miljarden in olie, kolen en gas. Na jarenlang actievoeren beloofde ABP eindelijk om te stoppen met investeren in fossiel.
> Bekijk de campagne van ABP FossielVrij 

Hoe werkt een pensioenfonds?
Als je voor een werkgever werkt, heb je meestal een pensioenregeling via je werk. Elke maand gaat een deel van jouw salaris naar het pensioenfonds waar jouw werkgever een regeling mee heeft. Ook de werkgever stort voor jou een bedrag in het pensioenfonds. Het pensioenfonds gaat met dat geld beleggen, zodat het geld meer waard wordt. Zodra je met pensioen gaat, krijg je elke maand een bedrag uit dat potje. Dit bedrag komt bovenop je AOW. AOW is het basispensioen dat je standaard ontvangt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

3. Ga in gesprek met je werkgever 

Erover praten kan nooit kwaad. Wie weet kan jij samen met andere collega’s jouw werkgever ervan overtuigen om over te stappen naar een ander pensioenfonds. Er zijn ook banken en verzekeraars die pensioenregelingen aanbieden en hun beleggingsbeleid is vaak een stuk groener dan die van pensioenfondsen.
Opvallend is dat de meeste banken en verzekeraars veel beter scoren en onderling meer verschillen in hun beleid. Check waar jouw verzekeraar en bank in beleggen!

Doe je met ons mee?

Op een groener pensioen heb je zelf invloed. Dus mooi als je daar iets voor wil doen. Maar om problemen zoals die in ons pensioenbeleid aan te pakken is een verandering van het systeem nodig. Ook daar hebben we invloed op, als we met zijn allen politiek en bedrijven aanspreken. Sluit je daarom bij ons aan! We zijn niet voor niks de meest invloedrijke klimaatorganisatie van Nederland.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...