english

3 tips voor een groener pensioen

Wist je dat een deel van je salaris belegd wordt voor je pensioen? In 2019 beheerden Nederlandse pensioenfondsen 1500 miljard euro. Bijna 2 keer de omvang van de Nederlandse economie. Dat geld wordt lang niet altijd verantwoord belegd. Met deze 3 acties maak jij je pensioen groener.

1. Check waar jouw pensioenfonds in belegt

Probleem van het Nederlandse pensioenbeleid
Wist je dat ons pensioenstelsel jaarlijks miljarden euro's inkomen aan mensen zoals jij onttrekt om het via pensioenfondsen door te sluizen naar de internationale financiële markten? Terwijl we ons kapot sparen voor ons pensioen, komt een derde van de Nederlandse huishoudens moeilijk rond en lijden publieke diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer onder besparingen. Bovendien brengt onze enorme pensioenpot elders in de wereld schade toe aan mens, milieu en dier. De sterke afhankelijkheid van internationale financiële markten, maakt ons pensioenstelsel ook kwetsbaar voor schommelingen op die markten.

De Eerlijke Pensioenwijzer beoordeelt het beleid en de beleggingspraktijk van de 10 grootste pensioenfondsen voor thema’s zoals klimaatverandering, dierenwelzijn, olie & gas en voeding. Op een schaal van 1 tot 10 halen schrikbarend veel pensioenfondsen de score 1, 2 of 3. Veel pensioenfondsen zeggen wel dat ze bezig zijn met vergroenen, maar vaak is dat in de praktijk niet terug te zien. Check hier hoe jouw pensioenfonds het doet en stuur ze een klacht of een compliment!

Elk jaar maakt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) - een club waarvan de pensioenfondsen zelf lid zijn - een ranglijst met de 50 grootste pensioenfondsen in Nederland. De volgens VBDO meest verantwoord investerende pensioenfondsen staan bovenin de lijst. Het ABP staat voor het 3de jaar op 1, maar ondertussen financiert het ABP de verwoesting van het regenwoud.

2. Word pensioenvergroener

Als pensioendeelnemer mag jij jouw mening uitspreken over het beleid van jouw pensioenfonds. Sterker nog, pensioenfondsen zijn verplicht hier gehoor aan te geven volgens de Pensioenwet. Via Groen Pensioen kan jij samen met andere deelnemers druk uitoefenen op pensioenfondsen.Is het bijvoorbeeld niet vreemd dat het pensioengeld van artsen en zorgmedewerkers wordt belegd in vervuilende olie, kolen en gas, en in wapens?
> Teken de petitie van Groen Pensioen 

In de horeca besteden ze steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Helaas geldt dit niet voor het Pensioenfonds Horeca en Catering. Dit pensioenfonds investeert ongeveer €300 miljoen in olie, kolen en gas. Het is een industrie die onze toekomst op het spel zet en bovendien steeds minder winstgevend wordt. Heb jij na je 21e in de horeca gewerkt?
> Teken de petitie Jij hebt een vies pensioen

FossielVrij voert campagne tegen het beleid van het grootste pensioenfonds van Nederland: ABP. Het ABP investeert miljarden in olie, kolen en gas. FossielVrij wil dat het ABP stopt met het financieren van de klimaatcrisis.
> Teken de petitie van ABP FossielVrij 

Hoe werkt een pensioenfonds?
Als je voor een werkgever werkt, heb je meestal een pensioenregeling via je werk. Elke maand gaat een deel van jouw salaris naar het pensioenfonds waar jouw werkgever een regeling mee heeft. Ook de werkgever stort voor jou een bedrag in het pensioenfonds. Het pensioenfonds gaat met dat geld beleggen, zodat het geld meer waard wordt. Zodra je met pensioen gaat, krijg je elke maand een bedrag uit dat potje. Dit bedrag komt bovenop je AOW. AOW is het basispensioen dat je standaard ontvangt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

3. Ga in gesprek met je werkgever 

Erover praten kan nooit kwaad. Wie weet kan jij samen met andere collega’s jouw werkgever ervan overtuigen om over te stappen naar een ander pensioenfonds. Er zijn ook banken en verzekeraars die pensioenregelingen aanbieden en hun beleggingsbeleid is vaak een stuk groener dan die van pensioenfondsen.
Opvallend is dat de meeste banken en verzekeraars veel beter scoren en onderling meer verschillen in hun beleid. Check waar jouw verzekeraar en bank in beleggen!

Doe je met ons mee?

Op een groener pensioen heb je zelf invloed. Dus mooi als je daar iets voor wil doen. Maar om problemen zoals die in ons pensioenbeleid aan te pakken is een verandering van het systeem nodig. Ook daar hebben we invloed op, als we met zijn allen politiek en bedrijven aanspreken. Sluit je daarom bij ons aan! We zijn niet voor niks de meest invloedrijke klimaatorganisatie van Nederland.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...