3 dingen die we kunnen leren van het Sterrebos

Wat een prestatie: 12 dagen in een boom hangen. Bosbeschermers hadden er alles voor over om het Sterrebos in Limburg te redden. Toch wordt het 200 jaar oude bos nu gekapt. Welke lessen kunnen we van deze grote en sensationele actie leren?

Hoe zat het ook alweer met het Sterrebos?
De autofabriek van VDL NedCar bij Born wil uitbreiden. Daarvoor had het bedrijf zijn ogen laten vallen op het Sterrebos, een oud bos van 7 hectare waar zeldzame soorten leven als de watervleermuis en de bosuil. Op 28 januari klommen bosbeschermers de bomen in om het Sterrebos tegen kap te beschermen. Op 8 februari werden de laatste bosbeschermers uit de bomen gehaald en werd onmiddellijk gestart met de kap.

1. Grote bedrijven kiezen altijd voor winst boven natuur en klimaat

NedCar is een grote vervuilende autofabriek. Om meer winst te kunnen maken, wil de fabriek uitbreiden. Dat is op zich al verontrustend, want het zou eigenlijk moeten stoppen met het maken van auto‘s. Maar het bedrijf kiest er ook nog eens voor om hiervoor het Sterrebos, vol zeldzame dieren en planten, te kappen. Terwijl er ook andere plekken zijn waar geen boskap voor nodig is.

NedCar ziet voor zichzelf blijkbaar geen rol in het tegengaan van verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Grote vervuilers kunnen en moeten echt meer verantwoordelijkheid nemen. Zij hebben immers de middelen om de aarde duurzamer door te geven.

2. Pas op voor tactieken om belangen medewerkers en belang klimaat uit elkaar te spelen

Terwijl de bosbeschermers in de bomen hingen, riep NedCar zijn werknemers op tot een tegenactie. Het autobedrijf speelde hiermee in op de angst van baanverlies. Het is heel begrijpelijk dat werknemers zich zorgen maken over de werkgelegenheid. Toch hoeven bos en banen elkaar niet uit te sluiten. Dat was dan ook de boodschap van het persbericht dat de activisten verstuurden: "Wij willen voor alle medewerkers van NedCar een duurzame baan en werkzekerheid, ook in de toekomst".

Milieudefensie vindt het heel belangrijk om met vakbonden en medewerkers in gesprek te gaan over het gezamenlijk belang. Als het lukt om samen met medewerkers op te trekken, kan het bedrijf niet anders dan vergroenen.

3. Actie van onderop helpt (én is fotogeniek!)

In het Sterrebos begon het allemaal met 1 persoon: Har Pluijmakers.  Hij woont in de buurt van het Sterrebos en alarmeerde een organisatie in Maastricht. Dit leidde uiteindelijk tot de bezetting van het bos door vrijwilligers van verschillende grote landelijke organisaties als Greenpeace en de actiegroep Extinction Rebellion. Ook Milieudefensie ondersteunde de actie.
Kortom, als individu kun je dus enorm veel invloed hebben.

Een fotogeniek actieplan helpt natuurlijk ook mee. De spectaculaire beelden van de bosbeschermers die dagenlang in de bomen hingen, haalden alle landelijke media. Extra voordeel: door de media-aandacht was het makkelijker om supporters te betrekken. Vanuit het hele land kwamen mensen naar Limburg om te helpen met eten, drinken en … schone luiers.

Fotografie: Paula Wielders

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...