Rechtszaak voor gezonde lucht: uitspraak Hoger Beroep bodemprocedure

Dit is de uitspraak die de rechter vandaag deed in onze rechtszaak voor gezonde lucht tegen de Nederlandse Staat. Het is de uitspraak in het hoger beroep van de bodemprocedure. We gingen in hoger beroep omdat we het eerder niet eens waren met de uitspraak. Vandaag heeft de rechter besloten dat Nederland geen extra maatregelen hoeft te nemen. Dit is natuurlijk teleurstellend, maar eigenlijk een gevolg van onze eerdere overwinning.

Dat zit zo: in onze spoedprocedure (het kort geding) besloot de rechter dat Nederland meer maatregelen moet nemen, zodat in ieder geval wordt voldaan aan de Europese luchtkwaliteitswet. Daardoor zijn inmiddels al een hoop maatregelen genomen. Daarom zegt het Hof nu dat Nederland wel degelijk aan de Europese wet moet voldoen, maar dat de Staat inmiddels door onze zaak al gehoor heeft gegeven aan die eis. Onze rechtszaak was dus zeker nuttig en heeft een hoop in gang gezet.

Bovendien: de overheid heeft de rechter niet nodig om aan de slag te gaan. Den Haag en gemeenten kunnen nu al maatregelen nemer voor duurzaam verkeer, zoals meer ruimte voor fietsen, wandelen en groen.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Rechtszaak voor gezonde lucht: uitspraak Hoger Beroep bodemprocedure'
20190507- uitspraak Hoger Beroep Bodemprocedure.pdf — 172 KB

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...