200.000 handtekeningen voor CETA-referendum naar Tweede Kamer

Wij verwelkomden oude en nieuwe Kamerleden op hun eerste werkdag met een zee van vergeet-me-nietjes. Op deze wijze herinnerden wij hen er aan dat er al 200.000 handtekeningen zijn verzameld voor het CETA-referendum.

De Tweede Kamerleden zullen zich hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog buigen over handelsverdrag CETA. Dit vrijhandelsverdrag tussen de lidstaten van de Europese Unie en Canada werd in februari al goedgekeurd door het Europees Parlement, maar moet nu nog door alle afzonderlijke lidstaten worden geratificeerd. Als een van deze lidstaten CETA afkeurt, moet iedereen terug naar de onderhandelingstafel.

Waarom een referendum?

Verdragen als CETA geven te veel macht aan grote bedrijven en hebben grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden. Dit zijn zulke belangrijke onderwerpen die iedereen raken, dat we vinden dat mensen daar over mee moeten beslissen. Met het Oekraïne-referendum in het achterhoofd, begrijpen wij ook wel dat mensen niet echt staan te springen om nog een referendum. Dit wordt echter een heel ander referendum dan de vorige keer. Wij willen geen schreeuw referendum. Wij willen samen met de politiek en de burgers nadenken over hoe handel er wel uit moet zien. Hoe we handelsverdragen kunnen maken die eerlijk en duurzaam zijn. Waarin regels staan waar buitenlandse investeerders zich aan moeten houden. Handelsverdragen die mens en milieu voor de verandering eens boven winst stellen, in plaats van andersom.

Nep-versie van CETA-Referendum voor Dummies

Omdat de meeste Kamerleden naar verwachting niet de tijd hebben om het 1.600 pagina's tellende CETA-verdrag te lezen, ontvangen alle Kamerleden het speciaal voor hen gemaakte nep-boekje 'CETA Referendum voor Dummies'. Hierin vinden ze de belangrijkste aspecten van CETA, hun eigen partijstandpunten over handelsverdragen en alles wat ze moeten weten over het referendum. Lees het 'CETA Referendum voor dummies' hier.

 

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...