Heb jij in deze tijden vaak een onvoldaan gevoel aan het einde van de dag ? Alsof je niets hebt gedaan terwijl je toch de hele dag bezig bent geweest? Lees dan deze 10 tips om de wereld een stukje mooier te door anderen te helpen.
Wist je dat je om een kaartje te sturen niet eens de deur uit hoeft? Veel online platforms versturen, tegen betaling, de leukste kaarten die je zelf heel makkelijk kan maken. Een bijzonder platform is cor.omapost. Hier kan je een oudere 'adopteren' of jezelf of mensen opgeven die weinig aanspraak hebben. Die worden heel blij van een kaartje!
Misschien is je favoriete restaurant of koffietentje dicht. Veel horecazaken bezorgen nu echter ook thuis of zijn open voor afhaal. Zodat ze toch nog wat inkomsten hebben. Vraag naar de mogelijkheden om een strippenkaart of tegoedbon te kopen. Die gebruik je later, maar de ondernemer heeft wel alvast een inkomen.
Liggen er nog wat klusjes in huis te wachten om opgepakt te worden? Denk er dan ook aan om een zzp'er in te huren om dit voor je te doen.
We hebben allemaal de foto's gezien van lege schappen en lange rijen bij de kassa. 2020 was wat betreft omzet een topjaar voor grote supermarktketens. Maar kleine buurtsupers hebben meer moeite met overleven in de coronacrisis. Doe daarom je boodschappen eens om de hoek, bij de Turkse, Marokkaanse, Chinese of Poolse supermarkt. Of haal direct af bij een boer.
Hoe weet je in de buurt wie er hulp nodig heeft? Als jij gezond bent en de ruimte hebt om mensen te helpen dan kan je zelf in actie komen. Mensen vinden het soms lastig om hulp te vragen. Doe daarom eens een briefje in de brievenbus van je buren waarin je jouw hulp aanbiedt.
Werkt iemand uit je straat in de zorg? Waarschijnlijk heeft deze persoon het dan nu extra druk. Bied eens aan om extra boodschappen te doen! Maar niet alleen voor mensen uit de zorg kun je dit aanbieden. Denk ook eens aan mensen die ziek zijn, of ouderen of kwetsbare groepen die veel meer risico lopen om ziek te worden.
Heeft jouw buurt nog geen buurtapp? Dan is dit het moment om daar mee te beginnen.
Via de app kunnen mensen met elkaar praten over wat hen bezighoudt. Of aangeven dat ze hulp nodig hebben of juist hulp willen bieden. Maak eerst een groepje aan met de mensen die je al kent uit de buurt. Vraag hen weer om ook mensen toe te voegen. Zo heb je snel een grote groep mensen om je heen die je te hulp kan schieten in deze bizarre tijden.
Kijk ook eens op Nextdoor, hier wordt ook hulp gevraagd en aangeboden en zie je wat er in je wijk leeft.
Gebruik je Twitter? Zoek dan op #coronahulp + plaatsnaam waar je woont om te kijken of je iemand in de buurt kan helpen, of als je zelf een hulpvraag hebt.
Omdat heel veel mensen nu thuis zitten, slaat de verveling snel toe. Heb je al je boeken uitgelezen? Zijn je kinderen hun speelgoed beu? Ruil je spullen of geef ze weg via de buurtapp.
Wist je dat een Vlinderstruik heel makkelijk te stekken is? Gewoon een kwestie van de houtige takken in stukken snijden en een week of drie op water zetten tot de takjes wortels krijgen. Heb je, nu je toch thuis zit, tijd over? Onderzoek dan of je kamer- of tuinplanten te stekken zijn en maak je buren blij met een stekje. Of misschien willen je buren ook wel gaan stekken en kunnen jullie van planten ruilen. Makkelijk via de buurtapp te regelen zonder fysiek contact.
Weet je dat iemand de hele dag alleen thuis zit? Verras hem of haar met een belletje. Je kan ook online samen dingen doen via Zoom, Skype, of Whatsapp-video calls. Vind je alleen eten vervelend? Schuif bij vrienden of familie aan tafel via de webcam en eet samen. Op afstand met elkaar een film kijken kan ook, bijvoorbeeld via Netflixparty. Of doe online samen een spelletje.
Ben je zelf eenzaam en heb je behoefte aan een luisterend oor? Je kan altijd de Luisterlijn bellen. Ook het Rode Kruis heeft een hulplijn gestart. Je kan bellen voor een gesprek, of een formulier invullen als je hulp nodig hebt. Dan komt er binnen 48 uur een vrijwilliger bij je langs.
Gezonde lucht draagt bij aan een goede gezondheid. De luchtkwaliteit is al verbeterd door minder (vlieg)verkeer. Maar ook jij kan actief bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in jouw buurt. Wil je je buren helpen? Zet ze dan niet in de rook en laat je houtkachel, open haard of vuurkorf uit. De GGD geeft belangrijke informatie over gezondheid en houtrook.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?