english

10 groene voornemens voor 2018

Wij wensen je een gelukkig en vooral groen 2018 toe. Heb jij groene voornemens gemaakt? Wij hebben ook wat alternatieve groene voornemens voor je verzameld. Want bijna iedereen weet inmiddels wel dat minder vlees eten goed is voor het milieu. Dat je de auto moet laten staan. En dat je het beste tweedehands spullen kunt kopen. Maar heb je er weleens aan gedacht om je hond vegetariër te maken?

1. Maak je hond vegetariër

Een gemiddelde hond - die elk jaar kilo's vlees verslindt - blijkt even slecht voor het milieu als een Toyota Land Cruiser. Een kat haalt het niveau van een Volkswagen Golf. De beste oplossing? Geen dieren in huis halen. Is het daar al te laat voor? Maak je hond vegetariër! Honden kunnen prima leven op een vegetarisch dieet.

hond met fruit

2. Drink limonade

Als je een fles frisdrank of vruchtensap koopt, koop je meestal vooral water met suiker. Koop daarom een fles siroop. Bespaart je veel geld, maar ook heel veel water en plastic.

3. Organiseer een kledingruilfeestje

Je kledingkast puilt uit, maar je hebt toch niets om aan trekken. Herkenbaar? Organiseer een kledingruilfeestje. En ruil de kleding waar je op uitgekeken bent voor iets 'nieuws' van een ander.

kleding

4. Ontdooi je vriezer

Niet ons favoriete punt, maar het scheelt een hoop op je energierekening. Diepvrieskisten hoeven geen ijsgrotten te zijn: zelfs 2 millimeter ijs leidt al tot 10 procent extra energieverbruik. De optimale temperatuur voor een koelkast is tussen de 4 en de 6 graden, voor een diepvriezer is dat -18. Tip: zet een pan kokend water in je vriesvak en hij is in een mum van tijd ijsvrij!

5. Probeer het 20 minutenprogramma van je wasmachine eens uit

Kijk, je kinderen krijgen het nog voor elkaar om pastasaus op de achterkant van hun T-shirt te smeren. Maar wanneer zijn je eigen kleren nou echt vies? Meestal gooi je je eigen kleding vooral in de was omdat er een luchtje aan zit. En dat is er na 20 minuten draaien op 30 graden echt wel uit!

6. Verruil de Grand Canyon voor de Torcal de Antequera

Ben je het hele jaar lekker groen bezig geweest? Met een vliegreis is je milieuwinst in één klap weer verdwenen. Zoek het dus dichterbij!  Bijvoorbeeld in de Spaanse Torcal de Antequera.  

to

7. Zet een emmer in je tuin

Met het opgevangen regenwater kun je dan weer je kamerplanten water geven.

8. Stap over op een menstruatiecup

Deze tip is niet echt geschikt voor de mannelijk lezers, of je moet je vriendin er één cadeau willen doen. Niet erg romantisch, maar ze hoeft je in ieder geval nooit meer te vragen om een pak tampons mee te nemen als je boodschappen doet. Een cup gaat zo'n 10 jaar mee. Tel uit je (milieu)winst!

9. Overtuig je baas van het nut van thuiswerken

Een dagje vanuit huis werken is helemaal geen gek idee, ook niet voor ons milieu. Als 20% van de beroepsbevolking 2 dagen per week thuis zou werken, scheelt dat 180.000 auto's op de weg per werkdag. Bespaar jezelf gemopper in de file. Bovendien smaakt de koffie thuis veel beter dan die van de koffieautomaat op je werk. Knoop dus tijdens de (vegetarische, lokale) lunch, een gesprekje aan met je baas.

10. Stap over op een zwarte achtergrond op je computerscherm

Alle beetjes helpen: een zwarte achtergrond op je computer bespaart meer energie dan een witte. Zorg er dus voor dat je screensaver en achtergrond zwart zijn. Wist je trouwens dat een laptop of tablet zuiniger is dan een computer? Met een zwarte achtergrond op je laptop ben je dus nog beter af. Je bespaart overigens nog meer energie door je computer/laptop/tablet uit te zetten ;)

Foto header: Wikimedia Commons

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...