Operatie Klimaat: Nederland wil eerlijk klimaatbeleid

Nederland wil dat de klimaatcrisis op een eerlijke manier wordt aangepakt. Dat is de conclusie na een half jaar Operatie Klimaat. Onze vrijwilligers spraken duizenden Nederlanders. 33.000 mensen deden mee. Wij brachten hun stemmen naar de politiek.

Wat is eerlijk klimaatbeleid volgens Nederland?

Operatie Klimaat in 3 getallen
30.184 online deelnemers
3.104 gesprekken aan de deur
33.288 meningen

Operatie Klimaat gaf een stem aan mensen die normaal niet gehoord worden in het klimaatdebat. We trokken van deur-tot-deur, maar gingen ook langs buurthuizen, maaltijdclubs en MBO-scholen. Van Diemen tot Rosmalen en van Leeuwarden tot Vlissingen. Wie niet thuis was kon online meepraten op operatieklimaat.nl.

Dit is wat Nederlanders verstaan onder eerlijk klimaatbeleid:

  • De vervuiler betaalt;
  • Iedereen draagt zijn steentje bij (naar draagkracht, dus lage inkomens worden ontzien);
  • De overheid investeert volop in duurzame oplossingen zodat die voor iedereen betaalbaar zijn

> Voor alle uitslagen en percentages, bekijk hier de Klimaatthermometer

Het Landelijke Klimaat GesprekzoomOK.jpeg

Op 16 april 2020 presenteerden wij samen met onze vrijwilligers de resultaten aan politici en beleidsmakers. Dat gebeurde tijdens het Landelijke Klimaat Gesprek. De vrijwilligers vertelden wat hen was bijgebleven uit de tientallen gesprekken die zij voerden. Zo hoorden politici en beleidsmakers uit de eerste hand wat mensen in het land bezig houdt als het om klimaat gaat.

De hoop spatte er volgens campagneleider Lynn van Leerzem van af: “De deelnemende politici - van VVD, GroenLinks, CDA, D66 en Partij voor de Dieren - vertelden ons dat ze diep geraakt waren door hoezeer klimaat leeft."

Van Leerzem: "We vroegen wat ze mee zouden nemen naar hun partij? De een zei: 'Het viel mij op dat veel mensen zitten te wachten op eerlijke prijzen.' Een andere had juist opgepikt 'dat we te veel over kosten praten, maar weinig over wat het oplevert. De overheid moet zorgen voor de goede prikkels en zo bedrijven stimuleren de juiste keuzes te maken.'"

Operatie Klimaat is nog lang niet klaar

Dankzij Operatie Klimaat weten we nu welk klimaatbeleid Nederland wil. Onze vrijwilligers organiseren de komende tijd in het hele land bijeenkomsten over de resultaten voor (lokale en landelijke) politici.

Milieudefensie heeft de uitkomsten van Operatie Klimaat meegenomen in de oproep voor Duurzaam Herstel. Want ook tijdens de huidige coronacrisis is het verstandig om alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis.

Operatie Klimaat is nog niet klaar. Onze vrijwilligers gaan ook de komende periode door met gesprekken. In elk geval telefonisch en misschien later ook weer aan de voordeur op 1,5 meter afstand. Zo houden we figuurlijk de vinger aan de pols tot aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Ook geven we mensen de mogelijkheid om online mee te praten via operatieklimaat.nl.

Iedereen kan meedoen. Dus jij ook!

Samen staan we sterker en maken we het klimaatbeleid eerlijker. Zo kun jij meedoen:

Loading...