Amsterdamse scooter van fietspad af

Hoera, Amsterdamse fietsers krijgen meer frisse lucht. Scooters mogen vanaf 8 april 2019 binnen de ring A10 niet meer op het fietspad rijden. Milieudefensie voert al jaren actie om fietspaden scootervrij te maken. Dat is veiliger, gezonder en prettiger voor fietsers. Amsterdam is de eerste, maar andere gemeenten zullen volgen.

Gezonder en veiliger

Scooters met een blauw kenteken moeten voortaan op de rijbaan rijden. Dat is goed nieuws, want scooters veroorzaken een kwart van de vervuiling op het fietspad. Fietsers ademden het ongezonde ultrafijnstof tot nu toe direct in. De extra afstand tussen fietsers en scooters is gezonder en veiliger voor fietsers.

Politieke druk werkt

Milieudefensie voert al jaren actie om het fietspad gezonder en veiliger te maken. Samen met fietsers hebben we de vieze lucht gemeten op fietspaden. Zo maakten we het probleem zichtbaar. We lieten Kamerleden een ritje maken op de ‘eerlijke scooter’. Daarbij ademt de scooterrijder zelf zijn eigen uitlaatgassen in. En we vroegen om maatregelen.

Dat had succes. De Tweede Kamer gaf groen licht voor SNOR (Snorfietsen op de rijbaan). Daardoor konden Amsterdam en andere gemeenten aan de slag. Uiteindelijk willen we het liefst helemaal van de ouderwetse benzine-scooter af. Daarom hebben we Amsterdam gevraagd een uitstootvrije zone in te voeren voor scooters. Vervuilende scooters kunnen de stad dan helemaal niet meer in. En we dringen er bij andere gemeenten op aan het Amsterdamse voorbeeld te volgen.

Loading...