Verkeer

Stel je eens voor dat onze kinderen veilig op straat spelen. Dat we boodschappen doen met de fiets. En dat iedereen makkelijk bereikbaar is met schoon openbaar vervoer of elektrische deelauto's.

Als we vaker het openbaar vervoer kiezen of op de fiets gaan, komt er meer ruimte in de stad. Er is minder CO2-uitstoot en minder luchtvervuiling. Dat is belangrijk voor het klimaat en goed nieuws voor iedereen die ademt. Milieudefensie werkt hard aan een andere inrichting van onze steden en verbetering van de luchtkwaliteit. Iedereen heeft plezier van een duurzame stad en samen krijgen we het voor elkaar. Doe je mee?

Het probleem: vervuilend verkeer krijgt te veel ruimte

Verkeer op de weg zorgt in Nederland voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. En al dat verkeer neemt ook nog eens ontzettend veel ruimte in. Dat moet en kán anders.

Vervuilende auto’s, busjes en vrachtwagens zorgen voor heel veel fijnstof en andere giftige stoffen in onze lucht. Door die luchtvervuiling overlijden elk jaar duizenden mensen en zijn tienduizenden mensen ernstig ziek. De overheid doet hier veel te weinig aan. In plaats daarvan:

  • geeft de overheid miljarden uit aan nieuwe wegen;
  • blijft de overheid de maximumsnelheid op wegen verhogen;
  • zorgt de overheid onvoldoende voor alternatieven voor de auto.

De oplossing: meer ruimte voor duurzaam verkeer

De oplossing is simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals fietsen, wandelen en schoon openbaar vervoer. Zo worden onze steden gezonder, duurzamer en leefbaarder. Voor iedereen. Of je nu slecht ter been bent of weinig geld hebt. Je moet de plekken kunnen bereiken die belangrijk voor je zijn, zoals je werk, winkels en familie. Als we duurzaam verkeer goedkoper maken en verbeteren, kunnen meer mensen meedoen. Wij noemen dat eerlijk omschakelen naar een duurzame wereld.

Lees hier meer over de oplossingen waar Milieudefensie voor staat.

Loading...