english

30 bedrijven verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot

Voel jij je ook wel eens schuldig, omdat je soms de auto neemt in plaats van de trein? Als iemand zich schuldig zou moeten voelen over de klimaatcrisis is dat de fossiele industrie. 71% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds 1988 komt van 100 bedrijven. Waaronder Shell.

Als je naar de ranglijst van vervuilers in Nederland kijkt, dan vallen vooral de eerste 30 op. Die zorgen voor maar liefst 40% van de CO2 uitstoot. De twee grootste uitstoters in Nederland, TATA Steel en RWE stoten samen al meer uit dan al het aardgasgebruik van de huishoudens in Nederland bij elkaar. Andere grote vervuilers uit de Top-5 zijn Vattenfall, Chemelot en Shell. 

En de politiek laat dat gebeuren?

Ja, daar komt het helaas wel op neer. Er zijn nog maar weinig regels waar deze grote vervuilende bedrijven zich aan moeten houden. Linksom of rechtsom: onze toekomst, die van onze kinderen, en van alle kinderen en jongeren op aarde, staat op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat deze bedrijven snel gaan vergroenen.

Hoe zit het met Shell?

Shell staat in de top 10 van de meest klimaatvervuilende bedrijven ter wereld. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Op 26 mei wonnen we de zaak! De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een historische overwinning.

Helaas gaat Shell tegen het vonnis in hoger beroep. Samen met onze advocaat bereiden we ons daar nu op voor. We nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help je ons ook in het hoger beroep te winnen van Shell? Doe je mee?

Help ons een van de machtigste bedrijven ter wereld aan te pakken.

Infographic uitstoot

Hoe ziet de wereld eruit als de temperatuur 4 graden stijgt?

Als bedrijven als Shell op dezelfde manier doorgaan als de afgelopen 30 jaar, stijgt de temperatuur op de aarde met 4 graden. Dat is 2 keer zoveel als het maximum van 2 graden, dat werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Misschien denk je: lekker, 4 graden warmer, dat kan Nederland wel gebruiken. Bekijk dan even dit filmpje en zie met eigen ogen wat de catastrofale gevolgen zijn van een wereld die 4 graden opwarmt. De aarde is nu al met ongeveer 1 graad opgewarmd, en de gevolgen zijn al overal voelbaar. Ook in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Limburg.

Shell, stop met klimaatvervuiling

Op dit moment investeert Shell zo’n 95% van zijn vermogen in de oorzaak van het probleem, namelijk fossiele brandstoffen. Slechts zo’n 5% van Shell's investeringen gaat naar duurzame energie. Bovendien blijft Shell nieuwe reserves aanboren, terwijl het overgrote deel van de al bekende reserves van olie, gas en kolen in de grond moet blijven om klimaatrampen te voorkomen. Shell speelt dus een grote rol in het veroorzaken van klimaatverandering. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het een rol gaat spelen in de oplossing.

Help ons ook in het hoger beroep te winnen

Wij vinden dat het anders moet. Wij willen dat Shell stopt met het veroorzaken van levensgevaarlijke klimaatverandering. Tienduizenden mensen doen al met ons mee, als mede-eiser, donateur of supporter. Wil jij ons helpen om in het hoger beroep opnieuw te winnen? Samen houden we deze revolutionaire rechtszaak een groot succes. Steun ons met een donatie.

Ja, ik help

Loading...