english

100 bedrijven verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot

Voel jij je ook wel eens schuldig dat je in de auto bent gestapt, terwijl je ook met de trein had kunnen gaan? Of dat je toch met het vliegtuig naar een exotische bestemming bent gevlogen, in plaats van op fietsvakantie in eigen land? We kennen het allemaal. Maar als er íemand last zou moeten hebben van schuldgevoel over klimaatvervuiling, dan zou dat de fossiele industrie moeten zijn. 71% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen sinds 1988 zijn terug te verhalen op slechts 100 bedrijven. Waaronder Shell.

Infographic uitstoot

Shell staat op nummer 9 van de lijst met meest klimaatvervuilende bedrijven wereldwijd, tussen bedrijven als ExxonMobil, BP, Chevron en staatsbedrijven als Saudi Aramco, Gazprom en India Coal. Dat blijkt uit een rapport van het Carbon Disclosure Project.

Hoe ziet de wereld eruit als de temperatuur 4 graden stijgt?

De conclusie van het rapport: als deze bedrijven op dezelfde manier doorgaan als de afgelopen 30 jaar, stijgt de temperatuur op de aarde met 4 graden. Dat is 2 keer zoveel als het maximum van 2 graden, dat werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs. Misschien denk je: lekker, 4 graden warmer, dat kan Nederland wel gebruiken. Bekijk dan even dit filmpje en zie met eigen ogen wat de catastrofale gevolgen zijn van een wereld die 4 graden opwarmt. De aarde is nu al met ongeveer 1 graad opgewarmd, en de gevolgen zijn al overal voelbaar.

Veroorzakers van het probleem moeten ook bijdragen aan de oplossing

Pedro Faria van de Carbon Majors Database zegt: “Het is niet ons doel om bedrijven te schande te maken, maar om de zaken duidelijk te maken. Slechts 100 bedrijven spelen een cruciale rol in het probleem. Het is logisch dat zij ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen voor de oplossing.”

Ruim 17000 mensen eisen  samen met ons dat Shell stopt met klimaatvervuiling

Op dit moment investeert Shell zo’n 95% van zijn vermogen in de oorzaak van het probleem, namelijk fossiele brandstoffen. Slechts zo’n 5% van Shells investeringen gaat naar duurzame energie. Bovendien blijft Shell nieuwe reserves aanboren, terwijl het overgrote deel van de al bekende reserves van olie, gas en kolen in de grond moet blijven om een klimaatramp te voorkomen. Wij vinden dat het anders moet. Wij willen dat Shell stopt met het veroorzaken van levensgevaarlijke klimaatverandering. 17000 mensen en 6 organisaties zijn het met ons eens en hebben zich aangemeld als mede-eiser in onze rechtszaak. De inschrijving is inmiddels gesloten, dus je kunt geen mede-eiser meer worden.

Wil je meer weten?

Loading...