english

30 bedrijven verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot

Voel jij je ook wel eens schuldig, omdat je de auto nam in plaats van de trein? Als iemand zich schuldig zou moeten voelen over de klimaatcrisis is dat de fossiele industrie. 71% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds 1988 komt van 100 bedrijven. Waaronder Shell.

Als je naar de ranglijst van vervuilers van Nederland kijkt dan vallen vooral de eerste 30 op. Die zorgen voor maar liefst 40% van de CO2 uitstoot. De twee grootste uitstoters van Nederland, TATA Steel en RWE stoten samen al meer uit dan al het aardgasgebruik van de huishoudens in Nederland bij elkaar. Andere grote vervuilers uit de Top-5 zijn Vattenfall, Chemelot en Shell. 

En de politiek laat dat gebeuren?

Ja, daar komt het helaas wel op neer. Er zijn nog maar weinig regels waar deze grote bedrijven zich aan moeten houden. Linksom of rechtsom: de toekomst van onze kinderen, van alle kinderen en jongeren op aarde, staat op het spel. En als deze bedrijven niet meedoen, komt hun toekomst ernstig in gevaar.

Hoe zit het met Shell?

Shell staat in de top 10 van de meest klimaatvervuilende bedrijven ter wereld. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Begin december staan we voor het eerst tegenover elkaar in de rechtbank.

Wij willen een einde maken aan de klimaatvernietiging door Shell. Maar een van de grootste vervuilers ter wereld aanpakken, dat kunnen we niet alleen. Dus hebben we je hulp nodig. Kun je iets missen? Groot of klein, elk bedrag is welkom! Help ons een van de machtigste bedrijven ter wereld aan te pakken.

Infographic uitstoot

Hoe ziet de wereld eruit als de temperatuur 4 graden stijgt?

Als bedrijven als Shell op dezelfde manier doorgaan als de afgelopen 30 jaar, stijgt de temperatuur op de aarde met 4 graden. Dat is 2 keer zoveel als het maximum van 2 graden, dat werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Misschien denk je: lekker, 4 graden warmer, dat kan Nederland wel gebruiken. Bekijk dan even dit filmpje en zie met eigen ogen wat de catastrofale gevolgen zijn van een wereld die 4 graden opwarmt. De aarde is nu al met ongeveer 1 graad opgewarmd, en de gevolgen zijn al overal voelbaar.

Ruim 17.000 mensen eisen  samen met ons dat Shell stopt met klimaatvervuiling

Op dit moment investeert Shell zo’n 95% van zijn vermogen in de oorzaak van het probleem, namelijk fossiele brandstoffen. Slechts zo’n 5% van Shell's investeringen gaat naar duurzame energie. Bovendien blijft Shell nieuwe reserves aanboren, terwijl het overgrote deel van de al bekende reserves van olie, gas en kolen in de grond moet blijven om een klimaatramp te voorkomen. Shell speelt dus een grote rol in het veroorzaken van klimaatverandering. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het een rol gaat spelen in de oplossing.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Wij vinden dat het anders moet. Wij willen dat Shell stopt met het veroorzaken van levensgevaarlijke klimaatverandering. 17.000 mensen en 6 organisaties zijn het met ons eens en hebben zich aangemeld als mede-eiser in onze rechtszaak. Wil jij ons ook helpen deze revolutionaire zaak te winnen? Steun ons dan met een gift

Ja, ik help

Loading...