english

Veranderaars aan het woord

Je ziet ze misschien niet direct, maar ze zijn overal om je heen: veranderaars. Mensen die zich zorgen maken over het klimaat en er ook wat aan willen doen. Wist je dat er inmiddels al ruim 200.000 veranderaars actief zijn? Ook in 2020 hebben ze zich vol overgave ingezet voor onze campagnes.

4 veranderaars aan het woord

Armelle1.jpg

Armelle van Helden - “Ik ben mede-eiser in de klimaatzaak tegen Shell. In 2019 was ik aanwezig bij het aanbieden van de dagvaarding aan president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland. Ook heb ik daar foto’s gemaakt. In december 2020 was ik helaas niet bij de zittingsdagen, maar wél bij de online nazitting, die Milieudefensie organiseerde. Een geweldige manier om toch betrokken te zijn bij deze revolutionaire zaak. Mijn hart ligt bij de natuur en de dieren. Zonder bijen zijn wij nergens! Via ‘The pollinators’ ben ik voedselbank voor bijen in mijn eigen wijk.”

 

Klaas Jan Cats - “Als vader en opa wil ik eenFoto Klaas Jan Cats (1).jpg klimaatrechtvaardige toekomst voor mijn en andermans kinderen en kleinkinderen en de generaties daarna. Ik begon eind 2020 als enige veranderaar een Operatie Klimaatgroep in Drenthe, inmiddels zijn we met z’n drieën.
De klimaatcrisis is geen hopeloze zaak en als je daarvan nog niet overtuigd bent, lees dan het boek Drawdown van Paul Hawken. Stil zitten is geen optie!”

 

Foto Kim.jpg

Kim van Wijngaarden - “Mijn leven draait om het klimaat. Ik wil er alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom studeer ik Future Planet studies en werk ik 2 dagen in de week voor JMA. Als bestuurslid begeleid ik de communicatiecommissie met zo ‘n 30 energieke jongeren. Het belangrijkste project waar ik aan werk is het Klimaatmanifest. Het manifest bestaat uit 9 punten waarvan wij jongeren vinden dat de politiek die moet opnemen in hun beleid. Ons doel? Nederland klimaatneutraal maken in 2035! Met 10.000 handtekeningen in 3 dagen, en inmiddels bijna 16.000 op de teller is die toon wel gezet.“

 

Dirk (2).jpg

Dirk Kuiken - “Zo lang als ik me kan herinneren ben ik al bezig met het milieu en met rechtvaardigheid. Als klein jongetje vroeg ik me af hoe het kon dat de één straatarm is en de ander hartstikke rijk. Waarom accepteren we dat? Daar kon – en kan – ik me echt boos over maken! Ik denk dat we allemaal wel zo’n beetje weten wat we op persoonlijk vlak kunnen doen voor het klimaat: veganistisch eten, niet meer vliegen, op de fiets naar je werk gaan, spullen hergebruiken etc. Míjn tip: Blijf anderen erop wijzen dat er veel meer op het spel staat dan alleen die 1,5 graad. De klimaatcrisis is vooral een symptoom van een onderliggend gezwel: namelijk de manier waarop wij denken om te kunnen gaan met de natuur, met dieren, met hele ecosystemen, met de wereld als geheel en uiteindelijk ook met elkaar. Accepteer daarom niet dat de huidige wereld als een gegeven wordt gepresenteerd. Blijf vragen stellen en kom in actie !”

> Lees hier de volledige verhalen van Armelle, Klaas Jan, Kim en Dirk.

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...